– Aksjemarkedet drives av frykt og grådighet hele tiden. Det er aksjemarkedets natur.

Det sier Norges mest kjente investor, mangemilliardæren Øystein Stray Spetalen (58) i et videointervju i forbindelse med konferansen DNB Invest.

Mens selskaper nærmest har stått i kø for å komme på børsen, har risikovillige småsparere så vel som profesjonelle aktører stått klare med pengene. Hovedindeksen på Oslo Børs har steget over 60 prosent siden finansmarkedene kollapset i fjor og sluttet så sent som denne uken til ny toppnotering.

Spetalen, en av landets mest fremtredende og erfarne investorer, har tjent store penger på børsen de siste månedene og har vært en sentral skikkelse i flere børsnoteringer.

Nå forteller han hvordan han tenker når han investerer og hva han synes om dagens marked.

«Julegaveeffekten»

– Mye av det som er i aksjemarkedet er den såkalte julegaveeffekten, sier Spetalen, og viser til da hans to døtre som småkikket på hverandre mens de pakket opp julegavene.

– De var ikke så opptatt av hva de fikk selv, men hva søsteren fikk. De så når søsteren pakket opp og pakket opp sin gave samtidig. Sånn er det i aksjemarkedet og. Man er ikke fornøyd med det man tjener selv og det man har selv. Man ser «oi, hva har de andre. De tjener mer enn meg og de har bedre aksjer enn meg». Det er mye av den effekten og psykologien som også preger aksjemarkedet.

– Psykologien i aksjemarkedet er veldig ofte sånn at frykten for å gå glipp av en gevinst er mye større enn frykten for å gå på et stort tap. Grådighet kjenner ingen intelligens, sier den erfarne investoren.

Grådighet kjenner ingen intelligens
Øystein Stray Spetalen

Siden finansmarkedene og oljeprisen kollapset i februar og mars i fjor, har det nesten bare gått en vei: opp. Og «alle» vil være med. I fjor kjøpte over 90.000 nordmenn sin første aksje. Rekordmange norske menn og kvinner satser på børsen. Særlig fornybare aksjer har vært populære og flere av nynoteringene har doblet seg i verdi og vel så det.

På spørsmål om den massive pengeflyten inn i grønne og fornybarselskaper kan være signal på bobletendenser, viser Spetalen til at det er klart mange av selskapene ikke vil klare å levere, mens noen vil lykkes.

Han mener det er helt klare likhetstegn med dotcom-boblen rundt årtusenskiftet.

– Mange av de selskapene kommer jo ikke til å klare å levere det investorene håper de skal levere, mens andre blir suksessfulle, sier han.

Under dotcom-boblen ble det kastet penger etter internettselskaper uten at mange av selskapene hadde noen form for inntjening eller nære utsikter til fornuftig inntjening. Boblen brast og mange av de luftigste selskapene forsvant for godt, mens selskaper som Amazon og Apple til slutt endte opp som vinnere.

– Det er nødt til å bli mange skuffelser, sa Harald Moræus-Hanssen, en annen kjent investor og milliardær, i et intervju med Dagens Næringsliv nylig.

Den erfarne finansmannen mente det var, og tradisjonelt har vært, et bobletegn at mange småsparere interesserer seg for aksjer.

Klokkeklart råd

Spetalen er utdannet petroleumsingeniør og har tidligere jobbet som både investeringsdirektør og porteføljeforvalter. På midten av 90-tallet starten han for seg selv og har siden bygget opp en milliardformue på aksjehandler. I 2020 ble hans formue anslått å være 3,8 milliarder kroner, ifølge Kapital. Hans største poster på børsen i dag er blant annet det grønne investeringsselskapet Saga Pure, tech-selskapet Arribatec Solutions og barneklokkeselskapet Xplora Technologies.

Saga Pure, hvor Spetalen er største eier, tok for ikke lenge siden gevinst på over en kvart milliard i hydrogenselskapet Everfuel.

Investoren er også blant dem som har satset på Erik G. Braathens nye flyselskap Flyr.

DN skrev nylig at Spetalen har tjent nesten 300 millioner kroner etter å ha truffet blink som hjørnesteinsinvestor for små vekstselskaper.

Sammen med blant andre oljefondssjef Nicolai Tangen og forvalter Jan Petter Sissener gjester Spetalen en studiosending i regi av DNB torsdag kveld. På spørsmål om hvordan han tenker når han går inn i grønne selskaper, svarer han:

– I aksjemarkedet har du en kombinasjon av psykologi og matematikk. Så lenge psykologien og matematikken stemmer, kan du investere ut fra kort sikt, mellomlangsikt og lang sikt.

Spetalen har i mange år vært kjent for å ha hatt en forsiktig tilnærming til aksjemarkedet, og i balansen i hans investeringsselskaper har mesteparten av midlene ved årsskiftet vært plassert i bank og kontanter.

Det siste året har Spetalen og hans investeringsselskaper vært mer aktive, og han har blant annet deltatt som investor i en rekke børsnoteringer de seneste månedene. I mange tilfeller solgt seg ut med gevinst etter kort tid.

– Av og til tror jeg mange investorer som er dyktige, også kjøper ting de egentlig ikke helt har tro på fordi de ser muligheten til å tjene penger, sier investoren.

– Du er i aksjemarkedet for å tjene penger, ikke for striper og stjerner, sier han.

Og hans beste råd til nye investorer lyder som følger:

– Sett deg litt inn i hva selskapet driver med og ta gevinster når du har de. «I always sold too early, said the billionaire», sier Spetalen, og vedgår at det også gjelder ham selv.

– Jeg har som regel alltid solgt for tidlig.

Når Spetalen dumper på topp da må småinvestorene våkne fra dvalen dnPlus

– Bare tull og tøys

Samtidig som nordmenn har kastet seg på aksjemarkedet eier stadig flere også kryptovaluta, slik som bitcoin. Bitcoin har omtrent tidoblet seg i verdi det siste året, trolig med litt drahjelp fra Elon Musk sitt Tesla som i februar sa det hadde investert 1,5 milliarder dollar i kryptovalutaen.

Spetalen gir den digitale mynten det glatte lag.

– Det eneste jeg har laget en analyse av er at bitcoin i dag konsumerer like mye energi som hele Norges energiforbruk. Det er ekstremt miljøfiendtlig. Hvis man virkelig mente noe om bitcoin burde myndighetene og EU forby dette med en gang. Da kutter man CO2-utslippet betraktelig, sier han, og betegner det som en tullevaluta.

– Det er bare tull og tøys. Vi klarer oss fint med de betalingssystemene som er i dag, sier Spetalen.

Nylig ble det kjent at Kjell Inge Røkke, en av Norges rikeste menn og største industribyggere, har kjøpt bitcoin gjennom et av børsnoterte Akers datterselskaper. Røkke har en annen oppfatning av kryptovaluta.

«Bitcoin kan fortsatt gå til null. Men den kan også bli kjernen i en ny pengepolitisk arkitektur. I så fall kan én bitcoin bli verdt millioner av dollar», skrev Røkke i et 23 sider langt brev til aksjonærene hvor han forklarte hvorfor han er blitt tilhenger av kryptovalutaen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.