Investor Øystein Stray Spetalen har tirsdag kjøpt ytterligere 1,7 millioner aksjer i riggselskapet Shelf Drilling.

Det fremgår av en børsmelding fra selskapet.

Etter handelen eier Spetalen 5,07 prosent av aksjene i selskapet, 6,9 millioner aksjer totalt.

Det opplyses ikke hva Spetalen kjøpte aksjene for, men selskapet har steget rundt 40 prosent siden børsåpning tirsdag og én aksje handles til rundt 6,30 kroner. Sluttkurs mandag var 4,56 kroner.

Sommeren 2019 gikk Spetalen hardt ut mot riggaksjene, og sa under en paneldebatt i regi av Finansavisen at han tror «alle riggaksjer får samme kurs innen ett til to år og det er null kroner».

– Jeg har tidligere tapt penger på en tilsvarende i byggeboom i 1986 og jeg gidder ikke å finne ut av det igjen. Da tok det 15 år før markedet var tilbake i balanse og jeg tror det vil ta nesten like lang tid nå.

– En feil er kun en feil hvis du gjør den samme feilen to ganger, sa han ifølge Finansavisen.

Petroleumsingeniør

Shelf Drilling driver nettopp med rigg, og leverer såkalte jackup-rigger. Selskapet har hovedkontor i Dubai og driver virksomhet i blant annet Italia, Egypt, Nigeria og India.

Aksjene ble notert på Oslo Børs sommeren 2018, etter en overtegnet emisjon. Tegningskursen i emisjonen var 65,35 kroner aksjen. Siden den gang har selskapet falt rett over 91 prosent på børs.

Spetalen er fra før gjennom Saga Tankers og Tycoon Industrier en av storeierne i riggselskapet Standard Drilling. Han har i tillegg vært med på å starte en rekke riggprosjekter og har bakgrunn som petroleumsingeniør. Tor Olav Trøim, som kontrollerer riggselskapet Borr Drilling, var Spetalens forlover i 2003.

Økte inntektene

Shelf Drilling hadde en justert ebitda på 68 millioner dollar i første kvartal 2020, mot 49 millioner dollar i samme periode året før.

Totale driftsinntekter ble 181 millioner dollar i kvartalet, mot 147 millioner dollar samme periode året før.

Ordrereserven ved utgangen av kvartalet var på 1,9 milliarder dollar.

Selskapet utførte nedskrivningstester på alle riggene i selskapets flåte ved utgangen av første kvartal. Som et resultat bokførte selskapet nedskrivninger på 188 millioner dollar. 19 av selskapets rigger ble nedskrevet, hvor fire ble lagt i opplag og lagt ut for salg, ble det opplyst.

Riggmarked i krise

DN har omtalt en rekke fallerende riggselskaper den siste tiden. John Fredriksen-dominerte Seadrill skrev ned milliarder i første kvartal som følge av koronakrisen, mens Tor Olav Trøims Borr Drilling nylig sikret seg finansiering for å klare seg de neste to årene.

Analytiker Magnus Olsvik i meglerhuset Kepler Cheuvreux uttalte den gangen:

– Gjeldsbyrden er fortsatt stor, og gjelden vil ikke forsvinne selv om de har kommet til enighet om en refinansiering. Vi tror fortsatt riggmarkedet skal videre ned de neste kvartalene, og sier til investorer at de bør holde seg unna aksjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.