Det sjokkerte mange da oljeanalytikeren Torbjørn Kjus ga seg som analytiker i DNB Markets til fordel for en jobb som trader i det Øystein Stray Spetalen-kontrollerte legemiddelselskapet Vistin Pharma i mars i fjor.

Han og daværende DNB-kollega Kenneth Tveter ble hentet inn for å drive Vistins nyoppstartede energihandelsvirksomhet.

Kenneth Tveter (til venstre) og Torbjørn Kjus ble hentet inn for å drive Vistins nyoppstartede energihandelsvirksomhet.
Kenneth Tveter (til venstre) og Torbjørn Kjus ble hentet inn for å drive Vistins nyoppstartede energihandelsvirksomhet.

Det gikk veldig dårlig, veldig fort. Like etter nyttår i år sendte selskapet ut en melding om at det hadde tapt over 101 millioner kroner på oljespekulasjon.

Kjus måtte gå og oljehandelsvirksomheten ble lagt ned, men Spetalen & Co valgte å beholde oljekontraktene som var inngått.

I tredje kvartal fikk de virkelig pyntet på de store papirtapene.

Vil holde på kontraktene

Vistins ferske rapport for tredje kvartal viser at derivatene ga papirgevinster på 66,7 millioner kroner i løpet av kvartalet sammenlignet med verdien i andre kvartal.

Det samlede tapet på kontraktene som er inngått var ved utgangen av september dermed redusert til 22,1 millioner kroner.

Intensjonen er fremdeles å sitte på kontraktene frem til forfall, fremkommer det i kvartalsrapporten. Den første kontrakten forfaller i desember 2019, deretter forfaller fire kontrakter i de fire første månedene i 2020, og den siste i desember 2020.

Tidligere i år sa Torbjørn Kjus til DN at han hadde aksjer i Vistin da han jobbet der, og at han har kjøpt enda mer i ettertid.

– Jeg har fortsatt troen på de veddemålene, så det betyr at jeg gjerne vil ha litt av kaken når de «spreadene» går ut. Denne aksjen vil egentlig gå på hva som skjer med de kontraktene, sa han.

Opptur for legemidler

Vistin Pharma har også en legemiddelvirksomhet som leverte inntekter på 67,9 millioner kroner, opp fra 51,7 millioner kroner i tredje kvartal 2018. Driftsresultat før avskrivninger (ebitda) endte på 12,8 millioner kroner, opp fra 4,9 millioner kroner i samme periode i fjor.

Selskapet har en kontantbeholdning på 305 millioner kroner og ingen rentebærende gjeld.

I tredje kvartal satt hele Vistin Pharma igjen med et overskudd før skatt på 76 millioner kroner.

Stray Spetalen er største aksjonær i Vistin Pharma og kontrollerer rundt 14 prosent av aksjene i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.