Mens flere aksjonærer i løpet av det siste året har solgt seg ut eller solgt seg ned i inkassoselskapet B2Holding, gjør milliardær Øystein Stray Spetalen det motsatte. Ferske aksjonærlister viser mandag morgen at Spetalen gjennom sitt investeringsselskap Tycoon Industrier har kjøpt 3,5 millioner aksjer i B2Holding.

Basert på snittkurser forrige uke, utgjør det trolig et aksjekjøp for rundt 30 millioner kroner, ifølge DNs utregninger.

Dette er gitt at Spetalen hverken har solgt seg ned eller kjøpt seg opp siden midten av forrige uke ettersom aksjonærlistene har et etterslep på tre dager.

Et tungt år for B2Holding

2019 har vært preget av nedgang for inkassoselskapet. Aksjekursen har falt gjennom store deler av året, og da toppsjefen Olav Dalen Zahl gikk av på dagen i august, fortsatte nedturen. Hittil i år er aksjen ned 28 prosent.

Uken etter sjefsavgangen tok selskapet nedskrivninger på 421 millioner kroner på sikrede porteføljer i Kroatia, Bulgaria og Romania etter å ha funnet ut at innkrevingen av lånene vil bli lavere enn tidligere anslått.

Verdiene krympet

B2Holding har tiltrukket seg flere kjente norske investorer. Milliardær og tidligere rallycrosskjører Egil Stenshagen har lenge vært blant de aller største aksjonærene, men har det siste året sett verdiene krympe.

Også Platekompaniet-gründer Egil Dahl og tidligere oljeserviceanalytiker Aasulv Tveitereid har satset flere millioner på B2Holding. Begge har solgt seg betydelig ned gjennom året. I september skrev Finansavisen at Tveitereid solgte aksjer i selskapet med tap.

Spetalen har i flere år hatt mer penger i banken enn han har hatt i aksjemarkedet. DN har sett på 2018-regnskapet til hans Ferncliff Holding, som eier Tycoon Industrier. Regnskapet viser at investoren hadde plassert 1,7 milliarder kroner i banken ved utgangen av fjoråret. Spetalens totale eiendeler i Ferncliff Holding utgjør 2,3 milliarder kroner.

«Investeringer i tilknyttet selskap» og «investering i andre aksjer og andeler» utgjorde til sammen 318 millioner kroner. Spetalen sitter i dag med aksjer i minilagerselskapet Self Storage Group, farmasiselskapet Vistin Pharma og rederiet Okeanis Eco Tankers.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I mai sendte Spetalen video av bilen sin til DN-kommentator med følgende bemerkning: «Det er helt fantastisk å være rik og kjøpe man hva vil»
Eposten med videoen kom som en reaksjon på en børskommentar på trykk i DN: https://www.dn.no/motor/oystein-stray-spetalen/porsche/norwegian/denne-porschen-kjopte-oystein-stray-spetalen-for-gevinsten-fra-norwegian-emisjonen/2-1-601055
00:43
Publisert: