Akers ferske fremlagte rapport for tredje kvartal viser at verdiene i industrikonsernet økte med 10,8 prosent i tredje kvartal til 63,3 milliarder kroner fra andre kvartal.

Den verdijusterte egenkapitalen er på 852 kroner per aksje. Det er langt høyere enn dagens aksjekurs i Aker som er på 632 kroner.

Aker BP «redder» Røkke

En oversikt over hvordan det har gått med selskapene som er under Aker-konsernets vinger viser at det er oljeselskapet Aker BP som i hovedsak har bidratt til å øke verdiene til Aker.

Da de andre selskapene stort sett falt i verdi, økte Aker BP verdiene med 6,8 milliarder kroner fra andre til tredje kvartal.

Slik er verdiendringen i porteføljen:

  • Aker BP økte med 6,8 milliarder kroner.
  • Ocean Yield falt med 288 millioner kroner.
  • Aker Solutions økte med 83 millioner kroner.
  • Akastor falt med 22 millioner kroner.
  • Kværner falt med 164 millioner kroner.
  • Aker BioMarine har ingen endringer.

– «All-time-high»

– I tredje kvartal nådde Akers verdijusterte egenkapital og aksjekurs en «all-time-high», sier administrerende direktør Øyvind Eriksen i en melding.

– Akers portefølje av selskaper fortsatte å prestere bra og fokuset fortsetter å være på videre verdiskaping. Vi ser likevel at vi er eksponert mot eksterne faktorer som vi ikke kan kontrollere, sier Eriksen, og peker på fallende stemning i kapitalmarkedet og at både aksjekurser og oljepris har falt.

Utsetter i Ghana

I kvartalsrapporten sier Eriksen at datterselskapet Aker Energy har utsatt levering av utviklingsplan (POD) for selskapets prosjekt i Ghana til slutten av mars 2019.

– Veien fremover er ganske klar, men timingen fortsetter å være en risiko grunnet godkjennelse- og beslutningsprosesser i Ghana. Den neste milepælen er å bore en avgrensningsbrønn på Pecan, som er hovedfeltet i lisensen. Resultatet av brønnen vil gi verdifull informasjon om reservoar og volumbase. Basert på den informasjonen vil Aker Energy ferdigstille sitt videre boreprogram og beslutte et feltutviklingskonsept, sier han.

Inntektstoppen

Til tross for en ørliten korreksjon i fjerde kvartal, er Akers aksjekurs fortsatt opp 57 prosent så langt i år.

Kjell Inge Røkke er største eier i Aker med over to tredjedeler av aksjene. I fjor tronet han øverst på formuestoppen i Norge med en formue på 20,6 milliarder kroner. Det var en økning fra 11,1 milliarder i 2016. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse klimatiltakene synes Equinor-sjefen det er vanskeligst å tenke på i hverdagen
– Ting jeg er like opptatt av som forhåpentligvis alle andre.
01:18
Publisert: