Verdiene i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte industrikonsernet Aker vokste igjen i tredje kvartal etter et samlet verdifall på 5,5 milliarder kroner i de to foregående kvartalene. Selskapets ferske rapport for tredje kvartal viser at nettoverdien på eiendelene har økt fra 28,8 milliarder kroner til 34,7 milliarder kroner.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker har økt verdiene kraftig i tredje kvartal. I tillegg har aksjen hatt en oppgang på 19 prosent på Oslo Børs.
Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker har økt verdiene kraftig i tredje kvartal. I tillegg har aksjen hatt en oppgang på 19 prosent på Oslo Børs. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Det er en økning på 5,3 milliarder, eller 20,4 prosent, siden andre kvartal.

– I tredje kvartal økte vi nettoverdien på eiendelene våre med 20 prosent, og Aker-aksjen økte med 19 prosent. Det er bedre enn både referanseindeksen og de fleste sammenlignbare nordiske investeringsselskap på både kort og lang sikt, sier administrerende direktør Øyvind Eriksen i Aker i en melding.

Får løft av Aker BP

Verdien på eiendelene får god drahjelp fra utviklingen til selskapets børsnoterte selskaper. Mest fra oljeselskapet Aker BP som har hatt en sterk utvikling på børsen den siste tiden.

Det har gjort at Aker BP har økt verdiene med 4,1 milliarder kroner.

Slik har verdien i de ulike selskapene i konsernet utviklet seg.

  • Aker BP: + 24,69 prosent.
  • Aker Solutions: + 11,75 prosent.
  • Akastor: + 26,54 prosent.
  • Kværner: + 25,51 prosent.
  • Ocean Yield: + 9,58 prosent.

– Det er et privilegium å ha den finansielle styrken og motet til å bygge en sterk forretningsvirksomhet gjennom industrisykluser. Et økt kontantutbytte fra vår portefølje av selskaper gjør at vi får det. Dette året vil vi få mer enn 1,5 milliarder kroner i oppstrømsutbytte til Aker og neste år forventer vi enda mer, sier Eriksen.

I fjerde kvartal har Aker BP gått som en kule på børsen etter at det kjøpte opp Hess i Norge, fikk med halvannen milliard dollar i fremførbart underskudd på kjøpet og lovet økt utbytte til aksjonærene.

Bedrer resultatene

Aker fikk et resultat før skatt på 229 millioner kroner i tredje kvartal, mot et resultat før skatt på minus 201 millioner kroner i andre kvartal.

Akers samlede portefølje økte til 36 milliarder kroner i tredje kvartal fra 30,2 milliarder kroner i andre kvartal.

I kvartalsrapporten skriver Aker at de fallende investeringene i leting og produksjon, såkalt E & P, har vært drevet av at olje- og gasselskapenes har hatt mer fokus på fri kontantstrøm når oljeprisen har vært lav, og at det har satt oljeindustrien under press.

– Reduksjonen i investeringer de siste tre årene har ført til en skarp nedgang i aktiviteten og få nye prosjekter er blitt godkjent globalt, skriver selskapet.

Setter opp selskap med Obos

I kvartalsrapporten melder også Aker at Fornebuporten og Obos har signert en avtale om å sette opp et 50–50 joint venture-selskap hvor hver partner vil bidra med sin respektive eiendom ved Fornebuporten, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Det nye selskapet vil kontrollere en tomt på 35.100 kvadratmeter. Fornebuporten vil administrere selskapet og være ansvarlig for utviklingen av rundt 700 leiligheter.(Vilkår)

Går det an å få boliglån på to minutter i DNB? Se hvordan det gikk da DNs journalist testet
02:03
Publisert: