Onsdag morgen kom beskjeden fra Hydro om nedstengning av selskapets tre aller største og viktigste anlegg i Brasil. Børsmeldingen fikk Hydro-aksjen til å rase, og sendte rystelser gjennom aluminiumsmarkedene.

Noen timer senere våknet den fattige delstaten Pará nordøst i Brasil til sjokknyheten som setter rundt 8000 lokale arbeidsplasser på spill.

Lokale myndigheter reagerte raskt.

Ifølge lokalavisen Globo ble Hydro umiddelbart innkalt til et møte på aller øverste nivå. Der satt blant andre den sittende guvernøren Simão Jatene og toppsjefen for statsadvokatene, Ophir Cavalcante. I tillegg stilte lederen for Semas, miljøorganet som har vært helt sentralt for Hydros miljølisenser, Thales Belo.

Etter møtet uttalte han seg til brasiliansk presse, og avdekket at Hydro overfor brasilianske myndigheter har signalisert at Alunorte-anlegget kunne holdes gående til mai 2019.

– Det er merkelig å få beskjed om nedstengning kort tid etter at selskapet opplyste at aktiviteten ville suspenderes i 2019, uttalte han til Globo.

Skal ha fått advarsel fredag

Belo er blant byråkrattoppene som har deltatt i lange forhandlinger med Hydro det siste halve året, og har fulgt prosessen tett. At han har en nøkkelposisjon for Hydros fremtid i Brasil, ble bekreftet av Hydro-toppsjef Svein-Richard Brandtzæg i en telefonkonferanse med analytikere onsdag kveld:

– Jeg tror det kommer til å bli Semas, det lokale miljøorganet, som kommer til å måtte løfte forbudet mot DRS2 og pressfilteret, sa Brandtzæg.

Beskjeden om at Hydro nå stenger verdens største aluminaraffineri Alunorte, bauksittgruvene i Paragominas, og aluminiumsverket Albras, betegnes som «overraskende» og «radikal» ifølge en melding fra lokale myndigheter gjengitt i Globo.

Onsdag kveld opplyste Hydro at det var en teknisk vurdering fra et konsulentfirma om sikkerheten ved et rødslamdeponi, som gjorde at Hydro nå stenger ned hele aluminiumskjeden i Brasil. Deponiet brukes til avfall fra produksjonen av alumina, som er den viktigste ingrediensen i aluminium. Alumina raffineres fra bauksitt på Alunorte-raffineriet – som er verdens største med en produksjon i fjor på 6,4 millioner tonn.

Deponiet skal nå være i ferd med å nå full kapasitet, ifølge børsmeldingen Hydro sendte ut onsdag morgen. Hydro håper nå å få opphevet forbudet mot å få bruke det nye deponiet DRS2, som er bygget ved siden av det gamle, og mot det såkalte pressfilteret, en maskin som ble bygget for DRS2.

Nye detaljer om tidslinjen

Etter møtet med Hydro onsdag, avdekket lederen for det lokale miljøorganet, Thales Belo, nye detaljer om den avgjørende konsulentrapporten Hydro bygger på:

  • Allerede fredag forrige uke, 28. september, skal Hydro ha fått en foreløpig advarsel om at rødslamdeponiet kunne bli overfylt hvis fyllingen av rødslam i deponiet fortsatte.
  • Den endelige rapporten skal Hydro ha mottatt mandag morgen, to dager før beslutningen ble tatt, ifølge Thales Belo hos de lokale miljømyndighetene i Brasil.

Belo presiserte onsdag at myndighetene i Brasil ikke hadde mottatt konsulentrapporten, og at han har sendt teknikere for å inspisere det kritiske rødslamdeponiet.

Aksjen raser videre

Hydro-aksjen stupte 13 prosent onsdag morgen på nyheten om bråstoppet i Brasil. Torsdag morgen falt aksjen videre, ned 4,5 prosent, men stabiliserte seg senere. Siden nyheten kom onsdag morgen har aksjen falt totalt 13,35 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vil Elon Musk lykkes? Det gjenstår å se
Er du interessert i Tesla-aksjen, er det én ting du må følge med på.
01:25
Publisert: