Uroen har spredt seg i aksjemarkedene de siste ukene, der europeiske, asiatiske og amerikanske børser både har rast og steget. Mandag hentet derimot det europeiske aksjemarkedene inn noe av fallet med bred oppgang. Oslo Børs endte opp 1,50 prosent mandag.

Investeringsdirektør Pernille Skarstein Christensen forvalter C Worldwide Asset Managements aksjefond C Worldwide Norge (tidligere Carnegie Norge). Hun sier at de mener aksjemarkedet nå opplever en korreksjon og at det kommer til å fortsette å være urolig i en periode fremover.

– Vi er i en svak undervekt i aksjer nå. Men det neste steget vårt vil være å kjøpe oss opp, og nå venter vi på en kjøpsmulighet. Den er ikke der helt ennå og det kan nok ta noen uker før vi kommer dit. Korreksjoner pleier å være sånn, og vi ser ikke at det er over helt ennå, sier hun.

En korreksjon er ofte definert som et fall på minst ti prosent fra en nylig toppnotering. Det er stigende renter i USA og frykten for en raskere renteoppgang enn ventet som har fått skylden for å gjøre investorene redde og starte børsfallet.

– Men foreløpig ser vi ingen betydelig svekkelse i USA, der både nøkkeltall som PMI og ISM er sterke. Skal vi derimot lete veldig nøye, så er nyboligsalget i USA blitt påvirket av de stigende rentene, sier porteføljeforvalteren.

Forventer mer uro

Fed-sjef Jerome Powell, som ble valgt på starten av året, har gått hardt ut og vært tydelig på at rentene i USA skal opp. Porteføljeforvalteren trekker frem at dersom børsfallet fortsetter, vil den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) være mer forsiktige med rentehevninger.

Hun mener det er blitt «et vanskelig spill» mellom markedet og sentralbanken.

– Fed har hatt et behov for å vise at de er politisk uavhengige etter kritikk fra Trump. Men får vi et skikkelig fall, vil de nok vise seg ansvarlige, sier Skarstein Christensen.

Porteføljeforvalteren trekker også frem handelskrigen mellom USA og Kina, mellomvalget i USA og uro i Italia som usikkerhetsmomenter som fremdeles vil prege markedene i en periode fremover.

– Handelskrigen i USA vil over tid helt klart presse marginene noe, og de handelspolitiske utspillene kommer til å fortsette å skape uro, sier Skarstein Christensen.

C Worldwide Asset Management mener de også ser at inntjeningsveksten i USA har toppet ut.

– På selskapsnivå kommer Amazon med gode tall for tredje kvartal, så sier de at det kan bli svakere vekst mot slutten av året, med svakere salg. Walmart har også sagt at handelskrigen fører til høyere priser på varer importert fra Kina. Dette må de føre videre til kundene i form av høyere priser, forteller Skarstein Christensen.

Mest bekymret for amerikanske aksjer

Porteføljeforvalteren påpeker de fortsatt mener det er en oppgangskonjunktur.

– Vi er ikke engstelig for at det går mot resesjon før i 2020. Vi ser ikke for oss en svekkelse før det, sier hun.

Resesjon defineres som minst to kvartaler på rad med fall i bruttonasjonalprodukt (bnp).

– Mot slutten av den oppgangskonjunkturen er det derimot større ulikhet mellom sektorene og aksjene. Det er vi som aksjeplukkere klare for å utnytte med vår strategi, ettersom vi har få aksjer i vår portefølje, sier forvalteren.

Skarstein Christensen forteller at de har stor tro på norske aksjer.

– Og vi er mest bekymret for det amerikanske aksjemarkedet. Men hvis det amerikanske markedet bikker, så blir det nok vanskelig for de andre markedene å holde igjen, selv om både det norske og europeiske markedet ser mye rimeligere ut enn det amerikanske aksjemarkedet, sier hun.

Fire favoritter

Investeringsdirektøren har valgt ut fire favorittaksjer de har tro på fremover:

  • Merkevareselskapet Orkla:

– Orkla skal ha kapitalmarkedsdag i London på onsdag. Da forventer vi at selskapet vil konkretisere planer for kostnadskutt. I tillegg har selskapet en robust balanse. Dette betyr at de har potensial for å gi ekstraordinært utbytte eller foreta oppkjøp. Selskapet prises nå med rabatt til sammenlignbare selskaper som gir et ekstra kurspotensiale.

  • Gjødselgiganten Yara:

– Her ser vi at tilbudssiden er veldig begrenset frem til 2021 og vi forventer økt pris på urea. Det er en aksje vi er veldig positive til.

  • Forsikringsselskapet Storebrand:

– Høyere renter plager vekstbildet, mens det gagner Storebrand. Bankene gjør det også generelt bra når rentene stiger.

  • Forlagskonsernet Schibsted:

– Det er en aksje vi har vært positive til i en periode og vi har fremdeles tro på bedre inntjening. Vi håper å få mer informasjon om splitten som forventes i april 2019 og få frem noen skjulte reserver. Vår mening er at MPI vil kunne oppnå å bli handlet til høyere multipler enn i det fusjonerte selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Den største elbilnyheten akkurat nå
02:08
Publisert: