– Sitt på sidelinjen. Det er for sent å selge, men for tidlig å kjøpe.

Det er Peter Hermanruds råd til investorene.

Sjefstrategen i Sparebank 1 Markets sier han ville ventet med å ta sjansen og heller la markedet spille seg ut noen dager før man kjøper.

Oslo Børs har vært omtrent ett prosent i minus siden børsåpning fredag. Det er flere selskaper som gjør det bra på børsen, men mesteparten ligger i rødt terreng.

To ting er påfallende

Wall Street fikk seg torsdag nok en ny skrell der de tre nøkkelindeksene falt rundt fire prosent. I Asia var det også store fall med Tokyo-børsen ned 2,32 prosent og Shanghai-børsen ned fire prosent.

I USA har børsene falt rundt 10 prosent på to uker - altså en klassisk korreksjon.

Hermanrud synes det er to ting som er påfallende.

– Gitt størrelsen på fallet er det få åpenbare forklaringer. Den lønnsveksten vi fikk sist er den beste forklaringen for et så stort fall. Det er egentlig en litt svak forklaring for det er basert på en rapport om sterk lønnsvekst, og disse lønnstallene svinger veldig mye, sier han.

For et halvt år siden var lønnsveksten omtrent like høy som nå, før den gikk ned, men kom godt opp igjen ved forrige rapport for en uke siden.

– Du vet ikke om dette er begynnelsen på en trend eller om dette er et enkelttall, men den mest naturlige forklaringen er at markedet frykter at dette ikke går lenger, at vi mer eller mindre er ferdig med lavrenteregimet, sier Hermanrud.

– Redd for at det er noe mer

– Den andre tingen som er påfallende med denne korreksjonen er hvor lite redd investorene er med tanke på størrelsen på fallet. Folk tenker stort sett at dette går over, men jeg er redd for at jo flere ganger vi får en smell som vi fikk torsdag, jo mer svekkes klokkertroen på at dette bare er midlertidig korreksjon, sier sjefstrategen.

Han mener det åpenbart kommer til å svinge på børsene fremover.

Hermanrud tror markedet har forsvart det stigende aksjemarkedet med at rentene er superlave.

– Men hvis rentene nå skal normalisere seg kan du ikke forsvare den prisingen, sier han.

Rentene på amerikanske renter med ti års løpetid har steget med 0,5 prosentpoeng siden midten av desember. Også i Europa har rentene kommet opp omtrent det samme.

På en uke har S&P-indeksen falt med 6,5 prosent. Oslo Børs har falt med 2,3 prosent, mens de lange amerikanske rentene har steget med 0,35 prosent i samme periode.

– Når aksjemarkedet faller kraftig, så er det vanlig at lange renter også begynner å falle. Det er også et tegn på at markedet ser at dette kanskje ikke bare er en godsinnet renteøkning på grunn av høy økonomisk vekst. Folk er litt redd for at der er noe mer enn det, sier Hermanrud.(Vilkår)