Mandag falt aksjekursen til videoteknologiselskapet Pexip med nærmere ti prosent, til tross for at selskapet meldte om 30 prosent økning i årlige gjentagende inntekter i fjorårets fjerde kvartal.

Kursfallet er blitt utnyttet av en av selskapets storaksjonærer, eksalpinist og programleder Aksel Lund Svindal, til å gå på bunnfiske i aksjen og øke sin beholdning med 17 prosent gjennom kjøp av 201.868 aksjer for rundt syv millioner kroner.

Innsidekjøpet ser ikke ut til å hjelpe på aksjekursen, som åpner ned tre prosent torsdag morgen. Selskapet har nå en markedsverdi på 3,8 milliarder kroner.

Svindal med familie har nå drøyt to millioner Pexip-aksjer til en verdi av rundt 75 millioner kroner gjennom selskapene A-Holding og Riisalleen invest.

Svindal har vært på eiersiden i Pexip siden før selskapet ble børsnotert via sin egen videoteknologi i mai 2020. Kapitalinnhentingen den gang ble gjort til 63 kroner per aksje, og i februar i fjor var kursen helt oppe i 118,2 kroner på det meste.

Selskapet er blitt heiet frem av entusiastiske analytikere med høye kursmål, men for de langsiktige investorene har Pexip så langt ikke vært noen gullkantet investering.

Mandag denne uken traff aksjen et foreløpig bunnpunkt på 33,5 kroner, hele 72 prosent under toppnoteringen. Svindal har med sitt siste aksjekjøp dermed fått redusert gjennomsnittskursen på beholdningen sin betraktelig.

I februar i fjor hadde Svindal-familien aksjer i Pexip for omkring 140 millioner kroner, men realiserte noe av gevinsten og solgte en aksjepost for omtrent 30 millioner kroner.

Siden har både familien og Svindal selv økt beholdningen kraftig gjennom høsten og videre inn i januar.

Nedjusterte kursmål

29 prosentpoeng av Pexips vekst i fjorårets fjerde kvartal kom fra nye kunder, ifølge selskapets børsmelding mandag.

For kvartalet genererte selskapet nye årlige gjentagende inntekter på 6,6 millioner dollar, en nedgang fra 9,1 millioner i samme kvartal året før.

«Jeg er glad for å rapportere fortsatt sterk vekst for Pexip i 2021, etter å ha økt abonnementsbasen vår med 6,6 millioner dollar i fjerde kvartal og 25 millioner dollar i ARR i løpet av 2021. For Q4 er jeg spesielt fornøyd med reduksjonen i år-til-år churn som nå er tilbake under ti prosent, og å rapportere at vi landet noen betydelige nye kunder», uttaler midlertidig administrerende direktør og finansdirektør, Øystein Hem, i meldingen.

Nylig nedjusterte meglerhuset Pareto Securities kursmålet på Pexip-aksjen fra 80 til 70 kroner.

Etter Pexips siste oppkjøp anslo Pareto en organisk vekst i årlig gjentagende inntekter (ARR) på 5,5 millioner dollar for kvartalet, tilsvarende en årlig organisk vekstrate på om lag 23 prosent. Dette er langt under de 40 prosentene som er nødvendig for at selskapet skal nå sitt mål om årlig gjentagende inntekter på 300 millioner dollar i 2024, skrev Pareto videre.

Av positive aspekter pekte Pareto blant annet på at det tar omtrent fem kvartaler før nyansatte er fullt effektive for Pexip, og at det store investeringsprogrammet som ble igangsatt etter børsnoteringen dermed i økende grad bør begynne å gi resultater i 2022. Dessuten peker Pareto på at Pexip fortsetter å fremheve at pipelinen deres inkluderer flere store kunder som vil kunne konverteres til salg i løpet av 2022.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.