Det kriserammede seismikkselskapet PGS har lenge jobbet for å få til en refinansiering.

Selskapet, som lever av å drive båter som henter inn data som hjelper oljeselskapene med å finne olje, har slitt etter at oljepris og krise har strupte oljeselskapenes investeringer.

Samtidig har selskapet hatt høy gjeld, og har ikke lykkes når det i flere omganger har forsøkt å diskutere seg frem til en enighet med sine långivere.

Fredag morgen, etter at PGS måtte utsette et avdrag på 135 millioner dollar på et av sine lån, melder selskapet om en overordnet enighet med långiverne.

PGS har blant annet fått långiverne med på å utsette alle avdragsbetalinger frem til september 2022, samt noen lettelser i de løpende kravene til selskapet.

Selskapet steg umiddelbart fra start, men snudde og var i halv elleve-tiden ned i underkant av tre prosent.

– Nå har vi kommet til en prinsipiell enighet med majoriteten av långiverne om hovedbetingelsene i en ny låneavtale. Det er bra for å bevare likviditeten i et utfordrende seismikkmarkedet, sier investorkontakt Bård Stenberg i PGS til DN.

Ikke i mål

Enigheten kommer etter at selskapet har diskutert med de ulike motpartene i tre av sine lån: Et forhandlingsteam for en eksportkredittfasilitet på rundt 300 millioner dollar, og flertallet av långiverne i selskapets rullerende kredittfasilitet på 350 millioner dollar og et lån på rundt 520 millioner dollar.

Alle er imidlertid ikke med på løsningen ennå.

Mens PGS har full støtte fra långiverne i eksportkreditten og 81 prosent i den rullerende fasiliteten, er det bare 62 prosent støtte blant långiverne i lånet på 520 millioner dollar.

Det innebærer at selskapet ennå ikke har den nødvendige støtten til redningsplanen.

– Vi har god tro på at vi kommer i mål. Vi er enige med majoriteten av långiverne, sier Stenberg.

Frykter ikke konkurs

Dersom PGS ikke lykkes med å få tilstrekkelig flertall blant långiverne i de ulike lånene, ser det på alternativer:

«Selskapet vil fortsette å jobbe med å sikre seg den nødvendige støtten fra långiverne i sin rullerende lånefasilitet og TLB-lånet. Om en ikke får denne støtten, har selskapet blitt enige med långiverne som er med på planen om å søke implementering gjennom alternative juridiske restrukturerings-prosedyrer», skriver selskapet.

– Kan det i verste fall bety konkurs?

– Ikke konkurs, men vi vurderer å bruke juridiske restrukturerings-prosedyrer for å få med en minoritet på avtalen, sier Stenberg.

PGS understreker i sin melding at det er «business as usual».

– Selskapet vil fortsette å drive som vanlig gjennom å overholde sine øvrige forpliktelser, inklusive å betale renter, etter hvert som de forfaller», skriver selskapet.

Stenberg forteller at de siste månedene har vært krevende for selskapet.

– Dette er en krevende situasjon for selskapet. Ved nyttår trodde vi 2020 skulle bli et bra år for PGS og industrien , men så fikk vi Covid-19 som snudde alt på hodet. Oljeprisen falt og energiselskapene reduserte investeringene betraktelig, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.