Det så bekmørkt ut i de første etterskjelvene fra koronakrakket i 2020. Kriselav oljepris fikk oljeselskapene til å strupe letingen etter ny olje og gass. Seismikkselskapene – som lever av å saumfare havbunnen og jordskorpen for oljeforekomster – fikk merke det skikkelig.

Men ting snur fort i energimarkedene. Nettopp den lave leteaktiviteten, kombinert med en grusom krig i Ukraina, har vært med å sende oljeprisen langt over 100 dollar fatet. Nærmest i takt med oljeprisen har seismikkselskapene skutt fart.

PGS og TGS har nemlig vært blant Oslo Børs' store vinnere så langt i år, begge med kursoppganger på over 60 prosent.

Selskapene verdsettes i dag til henholdsvis fire og 16 milliarder kroner på Børsen.

Torsdag morgen kom begge med sine respektive rapporter for andre kvartal, et kvartal som endte med kraftige oppturer fra samme periode i fjor.

Nest beste kvartal siden 2014

PGS fikk en omsetning på 273,6 millioner dollar i kvartalet, opp fra 185,9 millioner dollar i samme kvartal i fjor. Samtidig ble driftsresultatet forbedret fra et underskudd på 7,6 millioner dollar i andre kvartal i 2021, til et driftsoverskudd på 57,8 millioner dollar i år.

Resultatet før skatt endte i kvartalet på 28 millioner dollar, opp fra et underskudd før skatt på 23,5 millioner dollar i samme periode i fjor.

PGS-sjef Rune Pedersen.
PGS-sjef Rune Pedersen. (Foto: Javad Parsa)

– Vi leverte det nest beste kvartalet, målt i omsetning, siden fjerde kvartal i 2014, sier PGS-sjef Rune Pedersen i en børsmelding, som opplyser at det fortsetter å se en forbedring i markedet.

Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet en ordrebok på 359 millioner dollar, opp fra 315 millioner dollar ved utgangen av første kvartal.

Samtidig med fremleggelsen av kvartalsrapporten melder selskapet at det er blitt tildelt to «betydelige kontrakter» i Indonesia og Australia.

PGS gjennomførte tidligere i år en rettet emisjon, der det fikk inn rundt 85 millioner dollar i friske penger. Den ble fulgt opp av en reparasjonsemisjon som ga selskapet ytterligere 14 millioner dollar. Fremover er det optimismen som råder.

«Med høye olje- og gasspriser befinner seismikkmarkedet seg i en gjeninnhentingsfase, og den positive trenden er ventet å fortsette på grunn av flere investeringer blant energiselskapene», heter det i en melding fra selskapet.

Kraftig løft for TGS – deler ut utbytte

For TGS endte omsetningen på 230 millioner dollar i andre kvartal i år, mot 72 millioner dollar i samme kvartal i fjor. Ordrereserven var ved utgangen av kvartalet på 220 millioner dollar.

Driftsresultatet hentet seg også kraftig inn fra fjoråret. I 2021 hadde selskapet et negativt driftsresultat på drøyt 15 millioner dollar, mens det i år endte 31,4 millioner dollar i pluss.

Resultatet før skatt ble på 33,5 millioner dollar, mot et underskudd før skatt på 22,5 millioner dollar i andre kvartal i fjor.

Selskapet har også besluttet et utbytte på 1,39 kroner per aksje for andre kvartal, fremgår det. Det tilsvarer rundt 163 millioner kroner.

– Andre kvartal ble nok et solid kvartal. Med en kontantbalanse på rundt 255 millioner dollar ved utgangen av kvartalet, i tillegg til en kredittfasilitet på 100 millioner dollar, har vi en solid, finansiell posisjon, sier TGS-sjef Kristian Johansen.

Sent i juni ble det kjent at TGS hadde lagt inn et bud på Magseis Fairfield, et annet Oslo Børs-notert seismikkselskap. Budet lød 2,33 milliarder kroner. I torsdagens kvartalsrapport skriver TGS at tilbudet vil bli formalisert i august, og at oppkjøpet er ventet å bli ferdigstilt i løpet av høsten 2022.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.