Farmasiselskapet Photocure faller nær ti prosent i morgentimene på Børsen onsdag, etter å ha lagt frem resultater for tredje kvartal. Selskapet har utviklet sin egen teknologi for å identifisere og behandle kreft og satser nå særlig i USA med sin diagnoseløsning for blærekreft, som i USA heter Cysview.

Inntektene steg i tredje kvartal, men utfordringen for selskapet er at det er dyrt å etablere nye produkter i det amerikanske markedet. Dermed steg kostnadene vesentlig mer enn inntektene, og ga selskapet et tap (ebitda) på 9,6 millioner kroner i tredje kvartal, ned fra minus 1,6 samme kvartal ifjor.

Konsernsjef Kjetil Hestdal uttrykker i en melding stor tro på det amerikanske markedet etter at Cysview har fått en ny refusjonsordning fra Medicare-pasienter. Målet er å firedoble inntektene i USA innen 2020, men for å få til det, skal selskapet blant annet doble antallet selgere. Det vil gi lavere inntjening både i år og neste år, varsler selskapet.

Hansson kjøpt

Siden nyttår har Photocure-aksjen falt over 30 prosent på Børsen. Største aksjonær i farmasiselskapet er skipsreder Herbjørn Hanssons familieselskap High Seas, med 12,3 prosent av aksjene. Dagens kursfall har påført familien et papirtap på rundt 7,5 millioner kroner.

Hansson-familien kjenner selskapet godt, ettersom Herbjørn Hanssons bror etablerte og ledet det i mange år.

Etter å ha solgt seg ned tidligere i år, har High Seas i det siste kjøpt seg noe opp igjen, etter at Photocure-kursen i september nådde et bunnivå.

Herbjørn Hanssons sønn, Alexander Hansson, har flere ganger kritisert ledelsen for ikke å ha oppnådd gjennombrudd for sin Cevira-teknologi.(Vilkår)

Et vogntog fullt av hat
Bob Bolus utformet en semitrailer full av anti-Hillary-slagord under presidentvalget som sikret Trump seier. 1 år etter valget kjører nå Bolus trailerne til nye slag under lokalvalgene - og for å demonstrere mot Hillary Clinton på bokturneen hennes.
02:02
Publisert: