Torsdag debuterte teknologiselskapet Play Magnus på Merkur Market på Oslo Børs.

Ved børsåpning lå kursen på 24 kroner, tre kroner over emisjonskursen. Så begynte gevinstsikringen blant investorene, og aksjen falt ned til rundt 22 kroner på formiddagen.

Utover ettermiddagen falt den ytterligere og endte på 17,9 kroner.

Play Magnus er bygget rundt appen med samme navn, der brukerne kan spille sjakk med en kunstig intelligens som simulerer sjakkverdensmester Magnus Carlsen ved forskjellige alderstrinn. De siste årene har Play Magnus gjennomført flere oppkjøp og fusjoner, og utvidet produktporteføljen kraftig.

Ved en kurs rundt 24 kroner var markedsverdien på selskapet 1,3 milliarder kroner – mer enn det dobbelte av da de hentet penger i mars i år og ble verdsatt til 550 millioner.

Da første børsdag var slutt, var imidlertid markedsverdien nede i 940 millioner kroner.

Pen avkastning

Sjakkverdensmester og ansikt utad, Magnus Carlsen, investerte i sin tid 120.000 kroner i selskapet oppkalt etter ham. Det har gitt pen avkastning.

Han solgte aksjer for 25 millioner kroner i forbindelse med emisjonen, og sitter nå på en post verdt rundt 90 millioner kroner.

Idekapital, selskapet til styreleder og opprinnelig gründer Anders Brandt, har aksjer verdt over 20 millioner, mens manager Espen Agdestein har verdier for rundt 20 millioner.

– Ikke veldig tidkrevende

Carlsen selv er på sjakkturnering i Stavanger, men før børsåpning fortalte han DN at han ikke blir heltidsinvestor helt ennå:

– Jeg fokuserer selvfølgelig først og fremst på sjakkspillingen, men jeg har god kontakt med ledelsen både direkte og gjennom min far Henrik som er styremedlem i Play Magnus.

Magnuschess as, Carlsens selskap der faren eier 15 prosent, har hatt til sammen 80 millioner i resultat før skatt siden 2007. Carlsens verdier i Play Magnus as har passert dette beløpet for lengst. At proffsjakken kan bli vesentlig mindre ulønnsomt på sikt bryr han seg ikke om:

– Jeg er sjakkspiller og motiveres av å konkurrere og å utvikle meg sportslig, så det er definitivt det viktigste for meg. Penger har aldri vært min hovedmotivasjon og vil ikke påvirke min sjakk-karriere, sier Carlsen.

Enn så lenge går det greit å kombinere.

– Vi har heldigvis en veldig dyktig ledelse og stab i Play Magnus, så det jeg bidrar med, utover sjakkspillingen, er ikke veldig tidkrevende, sier Carlsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.