Flere måneder etter at morselskapet Volkswagen først ymtet frempå om en børsnotering av Porsche, hadde luksusbilmerket torsdag sin første handelsdag på Frankfurt-børsen.

I tidlig handel ble aksjen omsatt for 84 euro, nesten to prosent høyere enn tegningskursen i emisjonen på 82,5 euro.

Det verdsetter selskapet til cirka 75 milliarder euro, eller rundt 785 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

I forbindelse med noteringen tilbød Porsche-eier Volkswagen 911 millioner aksjer, en referanse til Porsches berømte Porsche 911-modell.

Oliver Blume, toppsjef i Porsche, avbildet på Frankfurt-børsen torsdag.
Oliver Blume, toppsjef i Porsche, avbildet på Frankfurt-børsen torsdag. (Foto: DANIEL ROLAND/AFP/NTB)

Oljefondet viktig investor

Markedsverdien i børsdebuten er altså markant under det som tidligere hadde blitt antydet. Da nyheten om en mulig børsnotering av Porsche begynte å sirkulere tidlig på våren, var det snakk om en prising på om lag 870 milliarder kroner, eller opptil 90 milliarder euro.

I en pressemelding skriver Frankfurt-børsen likevel at Porsche-noteringen er den største i Tyskland siden 1996, da Telekom gikk på børs.

Markedsverdien til Porsche er nå altså nesten like høy som morselskapet Volkswagen, som prises til rundt 84 milliarder euro.

For en drøy uke siden ble det klart at Oljefondet hadde kommet inn som hjørnesteinsinvestor i forbindelse med noteringen.

Sammen med Abu Dhabis statlige investeringsfond ADQ kjøpte Oljefondet aksjer for 750 millioner euro hver. Aksjefondsselskapet T Rowe Price kjøpte for 300 millioner euro.

I forbindelse med noteringen fikk eksterne investorer tilbud om å kjøpe inntil 25 prosent av aksjene, som ikke har stemmerett. Samlet er det ventet at kapitalinnhentingen i forbindelse med noteringen vil være på rundt 19,5 milliarder euro.

Ekstraordinært utbytte

Porsche-Piech-familien mistet kontrollen over Porsche da Volkswagen kom inn på eiersiden for over ti år siden. Familien er største aksjonær i Volkswagen, og vil kjøpe 12,5 prosent av aksjene i Porsche til en kurs som ligger 7,5 prosent høyere enn den endelige tilbudskursen.

Volkswagen skrev i en pressemelding tidligere i september, at under forutsetning av at børsnoteringen gjennomføres som planlagt, vil det bli avholdt en ekstraordinær generalforsamling i desember. Der vil det bli lagt frem et forslag om å utbetale et ekstraordinært utbytte på 49 prosent av kapitalinnhentingen som skjer før børsnoteringen.

Det børsnoterte selskapet Volkswagen AG eier alle aksjene i Porsche. Volkswagen AG er igjen kontrollert av holdingselskapet Porsche SE, som har den østerriksk-tyske Porsche-Piech-familien som største eier.

Med 53 prosent av aksjene i Volkswagen AG er Porsche-Piech-familien altså den største eieren, foran blant annet den tyske delstaten Niedersachsen og det statlige, qatarske investeringsselskapet Qatar Holding.

Ifølge Financial Times står Porsche for rundt 300.000 biler av de totalt ni millioner bilene Volkswagen-konsernet selger hvert år, men utgjør en fjerdedel av overskuddet.

Oljefondet eide 1,06 prosent av alle aksjer i Volkswagen ved siste årsskifte. Disse hadde en verdi på 9,5 milliarder kroner. Volkswagens aksjekurs har falt med 26 prosent i år, og børsverdien ligger på 86,5 milliarder euro (885 milliarder kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.