En fersk aksjonæroversikt viser at Kjell Inge Røkkes eiendomssjef i FP Eiendom, Torstein Storækre, dukker opp blant de største aksjonærene i seismikkselskapet Seabird Exploration som har ligget helt skadeskutt det siste året.

– Det har jeg ingen spesiell kommentar til, sier Storækre til DN.

Han sier han også har aksjer i Aker, flyselskapet Norwegian og to børsnoterte fond, såkalte ETF, i henholdsvis Hellas og Russland.

Vil være med på leken

I løpet av de siste fem årene har aksjene til Seabird falt 99,99 prosent på Oslo Børs etter at selskapet tidligere var uhyre tett på en konkurs.

I oktober i fjor hentet selskapet inn 100 millioner kroner fra en rekke profilerte investorer gjennom en rettet emisjon. På eiersiden kom plutselig Øystein Stray Spetalen, eiendomsinvestor Runar Vatne, Haakon Sæter og det unge aksjevidunderet Andreas Hofstad.

Nå vil Storækre være med på leken. Forrige uke kjøpte han gjennom sitt investeringsselskap Accredo as aksjer i Seabird for rundt 3,5 millioner kroner. Det gjør ham til 24. største aksjonær i selskapet, like bak tidligere Skagen-forvalter Kristian Falnes.

Storækre sier han har hatt aksjer i Seabird før, men at han siden solgte seg ut og at dette er den største posten han har hatt i selskapet.

Ved utgangen av fjoråret hadde Storækre markedsbaserte aksjer for 2,8 millioner kroner og tjente litt over 300.000 kroner gjennom Accredo.

Eiendomssjef på Fornebu

Storækre er daglig leder i FP Eiendom (tidligere Fornebuporten Holding), som er heleid av det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker. Eiendomsselskapet Storækre leder, står bak et av de største byutviklingsprosjektene på Fornebu i Bærum. Selskapet eier blant annet næringseiendom på Fornebuporten, samt boligprosjekt i Fornebuporten Bolig.

Før Storækre ble sjef i FP Eiendom var han styremedlem i flere av Aker-konsernets shippingselskaper.

I dag er han også styreleder for Astrup-familiens investeringsselskap Pactum. Siste ligningstall viser at Storækre i 2016 tjente fire millioner kroner.

Nær konkurs

Seabird Exploration har tidligere vært i store økonomiske problemer og balansert på randen av konkurs. Selskapet klarte i en periode ikke å betale et lån til oljeservicearving Frederik Wilhelm Mohn i Bergen, som hadde skutt penger inn i selskapet gjennom et konvertibelt lån. Lånet forfalt og partene kom ikke til enighet med det første.

Høsten 2014 varslet Seabird at dersom det ikke fikk konvertert gjeld til egenkapital eller hentet inn nye penger, så det ingen andre alternativer enn å slå seg konkurs.

Seismikkselskapet kunngjorde tidlig i 2015 en restrukturering av selskapet. Gjennom konvertering av obligasjoner og lån til aksjer, samt flere kapitalinnhentinger, har det klart å holde seg på bena.

Bare det siste året har aksjen likevel falt 92 prosent på Oslo Børs. Mandag ble selskapet handlet til 26 øre per aksje.

I 2015 realiserte Mohn og hans selskap Perestroika et tap på 60 millioner kroner på sine aksjer og obligasjoner i Seabird.(Vilkår)

På Kjøkkenbenken: Hackit
Mathia Steinbru viser hvordan man bruker en Hackit.
00:55
Publisert: