DN skrev først at Erik Braathen hadde solgt aksjer i Protector, men han har i stedet lånt ut aksjer til shorting.

Forrige uke ble aksjekursen til Protector Forsikring kraftig redusert etter skadedyrsproblematikk. Selskapet varslet at det kommer til å bokføre et reservetap på 146 millioner kroner på boligselgerforsikringer i tredje kvartal på grunn av det lille skadedyret skjeggkre.

Redd for å få skjeggkre i hus? Dette mener skadedyrbekjemperen du må gjøre
– Jeg kaller dem mulla Krekar.
01:58
Publisert:

Samme dag falt aksjen over 20 prosent, før den tok seg noe opp igjen dagen etter.

Flyarving Erik Braathen låner nå ut aksjer i selskapet til investorer som satser på kursfall, såkalt shorting.

Låner ut for 13 mill.

Basert på snittkurser forrige uke har Braathen lånt ut aksjer i Protector til shorting for 13 millioner kroner. Over det siste året har Braathen knapt rørt aksjeposten i forsikringsselskapet.

For to uker siden lånte han ut 200.000 aksjer – for første gang på over et år. Forrige uke fulgte han altså opp med et nytt utlån samme uke som Protector meldte om tap knyttet til skjeggkre.

Erik Braathen er sønn av Bjørn Braathen, og overtok i 1989 som administrerende direktør i familiens flyselskap Braathens. Han ga seg som Braathens-sjef i 1999. Fly-arvingen har også vært styreleder i Bjørn Kjos' flyselskap Norwegian.

Mandag er Braathens rundt tre millioner aksjer i Protector verd omtrent 121 millioner kroner.

– Helt umulig

Grunnen til at skjeggkreene er blitt et såpass stort problem for Protector er at selskapet har hatt syv dommer relatert til skjeggkre, der tingretten er ganske klar på at skjeggkre gir verditap på bolig, som gjør at Protector må punge ut. Isolert sett utgjør ikke det all verden, men Protector har allerede 266 slike klagesaker registeret i sine systemer som gjør at tapene ventes å bli vel over 100 millioner kroner dersom tingretten opprettholder sitt syn på slike forsikringstvister.

Få dager etter resultatvarselet sendte Protector ut en melding der selskapet skrev at det ikke lenger vil gi forsikring mot skjeggkre.

– Dette er helt umulig å ha forsikring på hvis vi skal tro på de prognosene som ligger i utviklingen i et insekts bestandsutvikling, sa Protector-sjef Sverre Bjerkeli til DN da.

Protector gir ikke lenger forsikring mot skjeggkre

En av Stavangers rikeste kjøper seg opp

Andre har kjøpt seg opp i Protector den siste tiden.

Knut Øgreid.
Knut Øgreid. (Foto: Tommy Ellingsen)

Aksjonæroversikter viser at eiendomsinvestor og handelsmann Knut Øgreid (68) fra Stavanger dukker opp på listen over de 30 største aksjonærene i Protector Forsikring gjennom selskapet Verket Investering as.

Selskapet er heleid av Knut Øgreid, som kjøpte seg opp i selskapet forrige uke. Da han først dukker opp på listen nå er det vanskelig å si hvor mange aksjer han hadde før og dermed umulig å anslå hvor mye han har kjøpt for. Men, han sitter om ikke annet på aksjer i Protector for 26,8 millioner kroner.

I fjor fikk Øgreid og familiens selskapet Øgreid as et resultat før skatt på 660 millioner kroner og hadde vel en milliard kroner på konto. Med en anslått verdijustert egenkapital på mellom to og 2,5 milliarder kroner i Øgreid-systemet gjør det familien til en av Stavangers rikeste. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva i alle dager er «deepfakes»?
Henrik Lied i NRK Beta gir deg svaret på halvannet minutt.
01:26
Publisert: