I midten av mars kollapset det norske høyrentemarkedet fullstendig. Den kraftige kronesvekkelsen skapte en likviditetsskvis som tvang norske rentefondsforvaltere til å selge obligasjoner, og i desperasjon etter å skaffe kontanter ble obligasjonene til selv solide selskaper solgt til kraftige rabatter.

Dette var muligheten forvalterne til Protector forsikring hadde ventet på. De siste to-tre årene hadde de holdt seg unne høyrentemarkedet fordi de mente avkastningen var for dårlig. I stede ønsket de å vente på en mulighet til å kjøpe når kursene falt, forklarer Sverre Bjerkeli, administrerende direktør i Protector forsikring.

– Da krisen rammet høyrentemarkedet, var vi klare, sier Bjerkeli.

Kjøpte for 1,5 milliard på en uke

Situasjonen i høyrentemarkedet toppet seg 18.–19. mars, da kronen svekket seg så mye at euroen kostet over 13 kroner. Som følge av kronesvekkelsen måtte en rekke fondsforvaltere som hadde valutasikret seg stille store mengde kontanter som sikkerhet, noe som tvang dem til å selge obligasjoner.

Da slo forvalterne til Protector til.

– Noen ble tvunget til å selge, og da er det mulig å gjøre gode handler. Vi gikk inn med over 1,5 milliard kroner i løpet av den uken. Det er mye penger, og det har begynt å gi utslag, sier Bjerkeli.

Siden begynnelsen av april har Protectors investeringer gitt en avkastning på rundt 180 millioner kroner, og ifølge Bjerkeli kommer mer enn 100 av disse fra rentemarkedet.

Traff bunnen perfekt

Så langt kan det se ut som Protectors team traff bunnen av høyrentemarkedet perfekt. Siden den dramatiske uken i midten av mars har høyrentemarkedet steget med rundt åtte prosent.

Onsdag kveld varslet Protector et negativt resultat på 385 millioner kroner for første kvartal i år, noe som ifølge analytikerne var ventet gitt det kraftige børsfallet. Mens aksjeporteføljen til Protector falt med 28,8 prosent, falt renteporteføljen kun med 1,1 prosent.

Årsaken til det lave fallet i renteporteføljen, er at Protector har vært kraftig overvektet i svært sikre rentepapirer, fordi de har ment avkastningen i høyrente har vært for dårlig.

– Vi var godt posisjonert og reagerte hurtig, sier Bjerkeli.

Var en av få kjøpere

Takket være at de hadde gjort grundige analyser på forhånd, kunne de raskt snakke opp obligasjoner i de selskapene de hadde mest tro på.

– Obligasjonene til selskaper som Mowi, Bonheur, Scatec Solar og DNB ble priset tyve prosent lavere i løpet av et par dager, uten av de fundamentale forholdene etter vår oppfatning var særlig berørt, sier Bjerkeli, som bekrefter at dette er noen av selskapene de har gått inn i.

En rekke kredittforvaltere som DN snakket med i løpet av denne uken fortalte at det var nesten umulig å finne kjøpere.

– Vi var antagelig en av de få selskapene som kjøpte noe i det hele tatt. Vi merket at vi sto for store dele rav volumene, sier Bjerkeli, og legger til:

– Fasiten vet vi ikke før om lenge, men akkurat nå ser disse investeringene veldig vellykket ut.

Papirtap på 110 millioner

Bjerkeli sitter sammen med barn og kone på knappe 3,2 millioner aksjer i Protector gjennom selskapet Hvaler Invest. Det gjør at familien sitter med et papirtap på rundt 110 millioner kroner det siste året, ettersom aksjekursen til Protector har gått ned med over 50 prosent.

– Det tar jeg med et smil. Jeg er så heldig at jeg kjøpt de første aksjene for litt over en krone da vi startet selskapet. Jeg har ikke solgt meg ned, så dette er et papirtap, sier Bjerkeli.

Våren 2017 trosset Bjerkeli kona og kjøpte Protector-aksjer for 24 millioner kroner. I en børsmelding i april meldte han at det eksakt samme antallet aksjer ville bli solgt når kursen var på 100 kroner. Det var fordi kona hadde et ønske om å bli gjeldfri. Et halvt år senere nådde aksjen en foreløpig topp på 95 kroner.

– Hva sier kona nå, da, når aksjen er nede i 30 kroner?

– Fruen venter i spenning på at kursen skal nå 100 kroner, så jeg har sagt at det blir noe utsatt, sier Bjerkeli med et smil.

Tror på vendepunkt

Selve forsikringsvirksomheten til Protector var syv prosent bedre enn første kvartal i fjor, og normalt er første kvartal det dårligste.

– Vi tror og håper derfor at vi er ved et vendepunkt, sier Bjerkeli.

Han er ikke den eneste som tror på oppgang. Protector steg syv prosent på Oslo Børs på torsdag, etter kjøpsanbefaling fra flere analytikere.

Bjerkeli sier virksomheten deres foreløpig ikke er særlig rammet av koronaviruset. Han forklarer at det kan komme skader som kan gi økte utgifter på grunn av koronaviruset, men at dette i hovedsak vil være knyttet til reiseforsikring og den type ting som Protector stort sett ikke driver med.

Forsikring blir gjerne sett på som en motsyklisk bransje, så lavere fart i økonomien skal normalt sett være positivt.

– Når hjulene går sakte rundt, pleier forsikring å gå bedre, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.