Tidlig mandag morgen i god tid før børsåpning varslet forsikringsselskapet Protector Forsikring at det kommer til å bokføre et reservetap på boligselgerforsikringer på 146 millioner kroner i tredje kvartal.

Redd for å få skjeggkre i hus? Dette mener skadedyrbekjemperen du må gjøre
– Jeg kaller dem mulla Krekar.
01:58
Publisert:

Mesteparten av tapene skyldes det lille insektet skjeggkre, som i stormfart har inntatt mange norske boliger. Det har gjort at det har dukket opp 266 skadesaker på bordet for Protector-sjef Sverre Bjerkeli.

Papirtap på 15 mill.

Protector-kursen raser umiddelbart etter børsåpning mandag og er ned rundt ti prosent.

Syvende største aksjonær er sjefen selv, Sverre Bjerkeli. På en dag har han fått et papirtap på rundt 30 millioner kroner.

Kjøpte med kona

Hittil i år har Protector-kursen falt 55 prosent. Det har vært en særdeles kjedelig affære for Bjerkeli og hans kone Astrid. I april i fjor lokket han Sverre Bjerkeli nemlig kona med på å kjøpe aksjer i selskapet mot at de solgte når aksjen nådde en kurs på 100 kroner.

Det gikk lenge bra, og i januar traff aksjen en topp på 96,50 kroner med riktig så god avkastning for herr og fru Bjerkeli. Men så snudde det.

Siden toppnoteringen har ekteparets investering falt med 187 millioner kroner.

Mandag er Bjerkelis beholdning verd 121 millioner kroner.

– Min frue er ved godt mot, i godt humør. Hun er mer bekymret for at journalister vil plage meg enn at vi har hatt papirtap på Protector-aksjer. Det lever vi godt med. Vi sitter med store verdier i Protector-aksjer. Om det er blitt 100 millioner eller 200 millioner kroner mindre det siste halvåret tar vi faktisk, ja, vi tar det faktisk med stor ro, sier en spøkefull Sverre Bjerkeli, som sedvanlig alltid er lattermild når han blir spurt om han og konas private formue.

– Helt fremmede mennesker bekymrer seg for økonomien min, og det synes jeg selvfølgelig er sjarmerende, men de trenger ikke å være så bekymret på mine vegne, sier han videre og ler.

Synker etter bunnfiske

Investor og tidligere rallysjåfør Egil Stenshagen og familien er desidert største aksjonær i Protector.

Egil Stenshagen.
Egil Stenshagen. (Foto: David B. Torch)

Da Protector la frem resultater for andre kvartal i sommer, falt aksjekursen som en sten. Markedet var ikke imponert over det svake resultatet. Like etter at kursen falt, dro Stenshagen på bunnfiske og kjøpte aksjer til lave priser. Kort tid etter så det ut til å være et genialt trekk, for kursen steg først voldsomt, men snudde kjapt, og siden har den falt og falt. Mandag faller den ytterligere, og Stenshagen går på store papirtap.

Før børsåpning var verdien av Protector-aksjene hans 338 millioner kroner. Få minutter etter er det barbert ned til 305 millioner kroner – altså et papirtap på rundt 53 millioner kroner Stenshagen og hans familie.

Ifølge DNs beregninger har Stenshagen og familien et papirtap på 291,5 millioner kroner så langt i år. Det har ikke lykkes DN å få en kommentar fra Stenshagen.

Suksess på short

For dem som satser på at Protector-aksjen skal falle, såkalt shorting, har 2018 vært et knallår. Finansavisen skrev i forbindelse med kursfallet i juli at Sundt-arvingene Helene og Christan Sundt hadde en papirgevinst på til sammen 39 millioner kroner på å vedde på kursfall siden oktober i fjor. Sundt-arvingene var gjennom selskapet Sundt as eksponert mot 925.000 aksjer, og fikk med det en papirgevinst på åtte millioner kroner bare den dagen.

Oversikten til Finanstilsynet over såkalte shortposisjoner viser at Sundt as realiserte noe av gevinsten etter det kraftige fallet, men shorter fortsatt 800.000 aksjer. Med kursfallet mandag morgen på ti prosent har Sundt-arvingene en papirgevinst på nær fire millioner kroner.

Ikke lønnsomt

Protector har siden skjeggkre kom til Norge i 2013, fått 32 rettslige stevninger, der skjeggkre er hele eller deler av kravet. Syv av disse er dommer, mens to av dem er anket.

Tapsavsetningen på 146 millioner kroner gjør at den såkalte «combined ratio» for egenregninger i tredje kvartal ender på rundt 118 prosent, ifølge selskapet. «Combined ratio» er summen av erstatninger og selskapets driftskostnader delt på mottatte premier (inntekter). En ratio over 100 prosent betyr at kvartalet for egenregninger ikke har vært lønnsomt.

Protector legger frem resultater for tredje kvartal fredag 26. oktober. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skal du overleve en krise, må du ha dette hjemme
Er du forberedt på en krisesituasjon? Har du tenkt på hva du må ha for å overleve et langvarig strømbrudd, vannstans, terror eller krig? Disse fem rådene kan være forskjellen på liv og død.
01:33
Publisert: