Quantafuel, selskapet som omdanner avfallsplast til olje, melder torsdag morgen at fabrikken i Skive i Danmark er ventet å være i drift igjen i midten av mars.

Fabrikken måtte stenges etter at Quantafuel i helgen hadde oppdaget en «mekanisk feil», og sa da at det skulle undersøkes akkurat hvor feilen lå.

Nå blir det klart at inspeksjonen på fabrikken avdekket skade på en stålkomponent som kobler brenselskammeret sammen med reaktoren. I samråd med eksperter har selskapet bestemt å erstatte den ødelagte delen med en ny og forbedret løsning.

– Jeg er fornøyd med at vi har fått satt i gang reparasjonsarbeidet så raskt og at problemet kan løses uten store kostnader. Jeg vil understreke at dette problemet ikke er relatert til selskapets teknologi, sier toppsjef Lars Rosenløv i en melding.

Verste børsdag

Naturlig nok ble helgens melding om nedstengning på Skive-fabrikken tolket svært negativt av markedet. Da handelen åpnet mandag denne uken stupte aksjen, og endte til slutt 25 prosent ned. Det ble selskapets største kursfall noensinne.

Samtidig som Skive-meldingen ble det også klart at såkalt «proof of concept» ble utsatt nok en gang, og toppsjef Lars Rosenløv kunne ikke svare på om PoC er uker eller måneder unna å bli oppnådd.

Mandag var det også heftig aktivitet i aksjen, og ifølge tall hentet fra Bloomberg har det kun skjedd én gang tidligere at flere Quantafuel-aksjer skiftet hender i løpet av én handelsdag.

Mandag ble rett over seks millioner Quantafuel-aksjer omsatt i markedet, for til sammen nesten 100 millioner kroner. Sist gang det var like høy aktivitet i aksjen var 11. september 2020. Da nådde aksjen sin første toppnotering på 72,9 kroner, og selskapet benyttet anledningen til å hente 600 millioner kroner i friske penger.

I forbindelse med den rettede emisjonen, der tegningskursen for øvrig ble satt til 70 kroner per aksje, var det flere i selskapets styre og ledelse, men også ledende aksjonærer som solgte aksjer. Blant dem var daværende toppsjef Kjetil Bøhn, som solgte for 63 millioner kroner.

Den dagen skiftet over ti millioner Quantafuel-aksjer hender, for et samlet beløp på over 600 millioner kroner. Kursfallet samme dag var på nesten 11 prosent.

Kurskollaps

Quantafuel ble børsnotert rett i forkant av det innledende markedssjokket forårsaket av korona, i februar 2020. De første månedene ble en oppløftende reise for selskapet som vil omdanne avfallsplast til olje.

Første handelsdag 20. februar 2020 ble aksjen omsatt for 20,5 kroner, og et år senere nådde den et foreløpig toppunkt på 78,9 kroner. Allerede da hadde aksjonærene vært med på det første, kraftige kursløftet, så et bratt fall, før aksjen hentet seg markant inn igjen.

Siden toppnoteringen i fjor vinter har det imidlertid gått bratt nedover. Stadige problemer med flaggskipsfabrikken i Skive, samt avgangen til gründer Kjetil Bøhn som toppsjef i fjor sommer er bare noen av faktorene som har sendt Quantafuel-aksjen utfor et stup.

Aksjen er nå ned over 80 prosent siden toppnoteringen.

Kjetil Bøhn, den tidligere toppsjefen i selskapet, uttalte til DN mandag at «det er rett og slett fryktelig uflaks».

– Jeg skjønner at man synes dette er veldig krevende og at folk begynner å bli utålmodig. Historisk har det tatt lengre tid enn man håpet og kunne forestille seg. Men realiteten er at tross tilbakeslag, så har selskapet hatt progresjon. Den har ikke vært så høy som man skulle ønske, men de leverer nye rekorder hver uke, sa Bøhn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.