Plastgjenvinningsselskapet Quantafuels omsetning fra driften i andre kvartal endte på 479.000 kroner, en betydelig økning fra de skarve 5.000 kronene selskapet tjente inn i samme periode i fjor.

Selskapets resultat før skatt kom på minus 9 millioner kroner for kvartalet, under en tiendedel av underskuddet på minus 94,3 millioner kroner i andre kvartal i fjor.

Quantafuels forretningsidé er å utvinne drivstoff fra plastavfall, og slik redusere behovet for å hente opp fersk olje. Selskapet har vært et av de mest omtalte i den grønne bølgen som har preget Oslo Børs den siste tiden. Aksjekursen har svingt kraftig.

I åpningsminuttene på Oslo Børs tirsdag stupte Quantafuel-aksjen nesten ti prosent, men den hentet seg litt inn utover formiddagen. I 12-tiden var aksjen ned rundt fem prosent.

– Vi forstår og setter pris på den store interessen fra våre dedikerte aksjonærer og jeg vil gjerne understreke at vi er 100 prosent dedikerte til å skape verdier for dem, i tillegg til å utgjøre en forskjell for miljøet, sier midlertidig sjef Terje Eiken i tirsdagens rapport.

Quantafuel fikk et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på minus 28,7 millioner kroner i årets andre kvartal, en liten bedring fra minus 29,8 millioner i fjorårets andre kvartal. Analytikernes ebitda-estimat var på forhånd minus 28 millioner.

Analytiker: Dette er viktigst

Fremtiden til Quantafuels anlegg i Skive i Danmark, og prosessen med å finne ny toppsjef er de sentrale momentene i dagens rapport, sa analytiker Haakon Amundsen i meglerhuset ABG Sundal Collier på forhånd.

– Det er disse avklaringene som er viktigst, og jeg tror derfor ikke markedet vil fokusere så mye på selve tallene i rapporten, med mindre kostnadene er veldig høye og det kommer en betydelig økning i capex-budsjettet på Skive.

Capex (kapitalutgifter) refererer til investeringer i eiendeler som bygninger, kjøretøy eller annet utstyr.

Kostnadene ved anlegget i Skive i Danmark øker fra 581 millioner til 610 millioner kroner. Her varsles det om betydelige oppgraderinger i fjerde kvartal, som etter planen skal fjerne hindringene for langsiktig og stabil produksjon.

Driftsdirektør Terje Eiken er i dag midlertidig sjef i Quantafuel. I sommer ble det kjent at gründer Kjetil Bøhn ga seg etter syv år som toppsjef i selskapet. Plastselskapet opplyser at prosessen med å finne en permanent sjef er i gang i tirsdagens rapport.

Tror på bedring i fjerde kvartal

Eiken fortalte at det var avdekket flaskehalser under testing av det danske anlegget, under selskapets kvartalspresentasjon tirsdag, gjengitt av TDN Direkt. Anlegget skal oppgraderes i fjerde kvartal, og selskapet venter at det kan oppnå stabil produksjon etter dette.

Under spørsmålssesjonen får ledelsen derimot mange spørsmål om hvor sikkert dette utsagnet er og om det er sannsynlig å dukke opp flere hindringer i fremtiden. Her er konsernsjefen klar i sin tale, skriver TDN:

- Det er vanskelig å snakke om noe vi ikke vet noe om, men dette er hva vi vet til nå; Vi har sagt alt vi vet, og det er at vi har funnet siste hindring og bestilt utstyret vi mangler for å møte dette.

Om de økte kostnadene sier Eiken:

- Hadde vi bygd Skive riktig fra første stund, hadde capex sett annerledes ut. Vi håper dette er siste kvartal vi må justere kostnadsestimatet, sier han ifølge TDN.

Ingen nyheter = gode nyheter

Amundsen mente ingen nyheter i prinsippet ville være gode nyheter for Quantafuel-aksjonærene.

– Ingen endring i guiding på Skive vil i utgangspunktet kunne tolkes positivt, ettersom det tross alt har vært en del skuffelser i det siste. Det betyr i hvert fall at man fortsetter i henhold til det siste selskapet har kommunisert. Enhver endring vil trolig bety nye forsinkelser som vil skuffe markedet, sier han.

Amundsen mener det finnes en logisk forklaring på at Quantafuels aksjekurs har stabilisert seg på et relativt lavt nivå inntil videre:

– Aksjekursen reflekterer at markedet ser på det som litt binært akkurat nå. Produksjonen må opp og stå på Skive for at selskapet skal kunne komme seg videre, og markedet trenger en avklaring. Det er det store spørsmålet.

Sjefsavgang og kursfall

Kombinasjonen av sjefsavgang og forsinkelse gjorde at aksjen falt kraftig i starten av juli, og da benyttet flere innsidere anledningen til å kjøpe aksjer på lave kurser.

Dette uttalte selskapet om avgangen:

«Idet selskapet er på vei inn i en ny fase, har styret og Bøhn over tid hatt en pågående prosess for å planlegge selskapets fremtidige ledelse, og dermed åpne opp for en mer industriell leder», skrev selskapet da i en børsmelding.

Ekssjef Bøhn fortsetter som strategisk rådgiver for selskapet knyttet til «fremtidig verdiskaping og nye satsinger».

I slutten av juni meldte Quantafuel om forsinkelser ved sitt gjenvinningsanlegg i Skive i Danmark, som selskapet nå har fullt eierskap over. Da ble det kommunisert at prosjektgjennomføringen ble utsatt fra slutten av tredje kvartal til midten av fjerde kvartal.

Det var ikke første gang Quantafuel meldte om forsinkelser ved Skive, der koronaviruset ble trukket frem for å forklare svakere fremgang enn ventet i 2020.

Selskapet planlegger også å bygge et forbehandlingsanlegg for råvarer integrert med et kjemisk gjenvinningsanlegg i Esbjerg.

Kursmålene ligger skyhøyt over dagens kurs

I likhet med de fleste andre grønne aksjene som er priset på usikker fremtidig inntjening har Quantafuel-kursen kollapset det siste halvåret. Der kursen på det meste var opp over 300 prosent fra børsnoteringen, har den siden falt over 60 prosent siden slutten av januar.

Blant analytikerne i meglerhusene som har dekning på Quantafuel-aksjen er det relativt store sprik i kursmålene, men samtlige har i lang tid hatt kjøpsanbefaling på aksjen. De ser oppside på alt fra 105 til 561 prosent sammenlignet med mandagens sluttkurs på 30,2 kroner:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Sparebank1 Markets 200 kroner
  • Arctic Securities 125 kroner
  • Pareto Securities 100 kroner
  • Fearnley Securities 95 kroner
  • ABG Sundal Collier 75 kroner
  • Danske Bank 62 kroner