Den siste tiden har det vært turbulens rundt plastgjenvinningsselskapet Quantafuel:
I slutten av januar hentet selskapet 400 millioner kroner gjennom å utstede 16 millioner nye aksjer til en kurs på 25 kroner.

Like etter kunne selskapet melde om at det var rute for å nå produksjonsmålet på 12.000 tonn i 2022 på det danske Skive-anlegget.

Men Quantafuel hadde imidlertid ikke nådd det mye omtalte «Proof of Concept», et bevis på at teknologien faktisk fungerer, og som var blitt skjøvet på flere ganger tidligere. Dermed falt aksjekursen nærmere 20 prosent de påfølgende dagene.

Bare en drøy uke etter emisjonen, kom nyheten som skulle føre til Quantafuels verste børsdag noensinne. Det oppsto en mekanisk feil i Skive-anlegget, som førte til full produksjonsstopp.

Investorene som kjøpte aksjer til 25 kroner i kapitalinnhentingen en uke tidligere, har dermed fått barbert vekk nesten 35 prosent av verdiene, ettersom aksjen handles til omtrent 16 kroner fredag.

– Jeg synes det lukter vondt

En av dem som kjøpte aksjer i emisjonen, var Jan Petter Sissener. Det ble imidlertid et kort besøk for den profilerte forvalteren.

– Vi hadde en liten posisjon, men vi orket ikke bruke tid på det og pælmet kortene. Det er noe vi vanligvis aldri gjør, for vi pleier å bli sittende, sier han.

Sissener kjøpte aksjer for over 20 millioner kroner til sammen, men solgte alt etter at meldingen fra Skive-anlegget kom. Det tok dermed bare en drøy uke på eiersiden, før Sissener solgte seg ut med et tap på omtrent ni millioner kroner.

– Dette var en story hvor vi gikk ut fra at tilrettelegger hadde gjort hjemmeleksen sin, at det var snakk om den siste kapitalinnhentingen og at alt var under kontroll. Så går det en uke, og selskapet får mekaniske problemer. De hadde gått ut og sagt at «proof of concept» nærmet seg, men det medfører ikke riktighet, sier han og legger til:

– Jeg synes det lukter vondt.

– Hvorfor?

– Selskapet henter penger, så går det noen dager og plutselig har selskapet problemer igjen. Jeg synes ikke det hører hjemme noe sted. Det hviler på styret og ledelse en ekstra aktsomhet når et selskap skal hente kapital.

Uheldig tidspunkt

Konsernsjef Lars Rosenløv i Quantafuel sier at selskapet produserte med høyt volum og høy oppetid i januar, samtidig som det har god fremdrift på flere internasjonale prosjekter.

– Tidspunktet for denne midlertidige nedstengningen var svært uheldig og helt ute av vår kontroll. Inspeksjonen har i ettertid bekreftet at beslutningen om å stanse og utbedre, var det eneste riktige å gjøre. Vi er nå glade for at problemet løses uten vesentlige kostnader. Samtidig vil jeg understreke at dette problemet ikke var direkte relatert til Quantafuels pyrolyseprosess eller teknologi, sier Rosenløv.

Lars Rosenløv tok over som konsernsjef i Quantafuel etter at Kjetil Bøhn gikk av sommeren 2021.
Lars Rosenløv tok over som konsernsjef i Quantafuel etter at Kjetil Bøhn gikk av sommeren 2021. (Foto: Mikaela Berg)

Sissener forteller at de både har shortet og investert i Quantafuel tidligere, selv om det ikke er et typisk selskap de plasserer pengene i.

– Når nyheten om Skive-anlegget kom solgte vi alle aksjene og tok et tap som tilsvarer snaue 0,3 prosent av fondet. Dette er ikke en type aksje vi normalt handler, vi handler vanligvis aksjer som tjener penger. Men vi har noen veldig få og små bets av denne typen, som kan gå mye hvis de lykkes. Men dette orket vi ikke, sier han.

80 prosent fall

Det siste året har Quantafuel-aksjen falt som en stein. Selskapet, som skal omdanne plastikk til olje, hadde all-time high i januar 2021, med en sluttkurs på 78,90 per aksje. Siden den gang har aksjen falt 80 prosent.

Selskapet ble startet av Kjetil Bøhn, som forlot stillingen som konsernsjef i juli 2021. Ifølge den sist oppdaterte aksjonærlisten, er han likevel 15. største eier med over 2,2 millioner aksjer i selskapet.

På mandag sa han til DN at han har forståelse for at investorer er utålmodige.

– Jeg skjønner at man synes dette er veldig krevende og at folk begynner å bli utålmodig. Historisk har det tatt lengre tid enn man håpet og kunne forestille seg. Men realiteten er at tross tilbakeslag, så har selskapet hatt progresjon. Den har ikke vært så høy som man skulle ønske, men de leverer nye rekorder hver uke, sier Bøhn.

Torsdag kunne også Quantafuel melde at Skive-fabrikken er ventet å være i drift igjen i midten av mars.

– Jeg er fornøyd med at vi har fått satt i gang reparasjonsarbeidet så raskt og at problemet kan løses uten store kostnader. Jeg vil understreke at dette problemet ikke er relatert til selskapets teknologi, sa toppsjef Lars Rosenløv i en melding.

Quantafuel ble børsnotert rett i forkant av det innledende markedssjokket forårsaket av korona, i februar 2020. De første månedene ble en oppløftende reise for selskapet som vil omdanne avfallsplast til olje.

Første handelsdag 20. februar 2020 ble aksjen omsatt for 20,5 kroner, og et år senere nådde den et foreløpig toppunkt på 78,9 kroner. Allerede da hadde aksjonærene vært med på det første, kraftige kursløftet, så et bratt fall, før aksjen hentet seg markant inn igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.