Aksjekursen til det nederlandske resirkuleringsselskapet Pryme, tidligere kjent som CRC Holding, føk opp nesten 50 prosent da det ble notert på Euronext Growth tirsdag.

Selskapet skal omdanne gammel plast til ny plast, og går dermed inn i samme segment som den mye omtalte og omsatte børsyndlingen Quantafuel.

Prymes forretningsmodell skiller seg blant annet fra Quantafuels ved at Pryme sender plastprodukter videre til andre aktører for ytterligere raffinering, mens Quantafuel gjennomfører raffineringen selv ved egne anlegg.

– Så dumt altså

Sistnevnte har steget hele 250 prosent siden børsnoteringen for ganske nøyaktig ett år siden, og har nå en markedsverdi på rundt 10 milliarder kroner.

Til sammenligning er Prymes markedsverdi på rundt 1,1 milliarder kroner etter en dag på børs.

Øystein Stray Spetalen, som selv har ingeniørbakgrunn, latterliggjorde et selskap som hadde som forretningside å omdanne plast til olje, da han deltok i en podcast hos Trygve Hegnar i 2019. Selv om det ikke er offisielt bekreftet at han snakket om Quantafuel, var det ingen andre selskaper som bedre passet beskrivelsen på den tiden.

– Det er så dumt altså, du lurer på om de investorene er født uten hjerne altså, sa Spetalen i podkasten.

Nå har han selv tjent godt på et lignende konsept.

Da Pryme ble børsnotert tirsdag fikk han en papirgevinst på 15,5 millioner kroner, og aksjene hans er nå verdt 48,1 millioner.

I forkant av Prymes børsdebut satt Spetalen indirekte på aksjer for til sammen 32,6 millioner kroner. Det fordelte seg på 20 millioner kroner via sitt heleide investeringsselskap Tycoon Industrier, samt 12,6 millioner kroner via eierandel på 42,05 prosent i Saga Pure.

Hentet nesten 300 mill.

Blant andre kjente investorer på aksjonærlisten finner man blant andre Steensland-familien og flere store fondsaktører som DNB og KLP.

I forkant av børsnoteringen hentet selskapet 287 millioner kroner i en emisjon, fordelt på 256 millioner kroner i nye aksjer og 31 millioner i nedsalg av eksisterende aksjer.

Pryme meldte at selskapet skal bruke pengene fra emisjonen til å styrke organisasjonen og starte byggingen av selskapets første fabrikk i Rotterdam, som etter planen skal starte produksjon tidlig i 2022.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.