Quantafuel-aksjen stuper etter at produksjonen ved Skive-anlegget måtte stanse midlertidig som følge av en mekanisk feil i helgen.

Aksjen falt 28 prosent på det meste etter børsåpning, og var ned nesten 21 prosent klokken 0920. For øyeblikket ligger kursen på 16,20.

Mandag morgen holdt selskapet en telefonkonferanse for investorer og analytikere for å oppdatere om situasjonen på Skive-anlegget i Danmark.

På konferansen mandag morgen opplyser toppsjef Lars Rosenløv at de holder all produksjonen stengt til de finner hovedårsaken til svikten.

Rosenløv sier selskapet vil kunne ha en inspeksjon av anlegget i dag.

– Vi har etablert en arbeidsgruppe som skal finne hovedårsaken, sier han.

Lørdag kveld meldte Quantafuel at produksjonen ved Skive-anlegget stanses på midlertidig basis som følge av en mekanisk feil. Såkalt «proof of concept» utsettes igjen.

Produksjonsmål

– Dette er en veldig uheldig situasjon for oss, sier Quantafuel-sjefen under telefonkonferansen.

Torsdag forrige uke kunne han fortelle at anlegget satte ny produksjonsrekord.

– Den kjemiske prosessen virker, sier Rosenløv og legger til at hendelsen på lørdag ikke endrer Quantafuels syn.

– Dette endrer ikke vårt syn på prosessen. Etter inspeksjonen vil vi kunne si hvor lang tid dette vil tar. Vi vil holde dere underrettet, sier han.

På spørsmål om når proof of concept kan være klart svarte Rosenløv slik:

– Det er usikkert. Dessverre. Men sikkerhet først, svarer han.

– Er det snakk om uker eller måneder, spør en deltager på telefonkonferansen.

– Det er et godt spørsmål, sier Rosenløv, og legger til at de først må få produksjonslinjene tilbake i produksjon.

Han venter å komme med en ny oppdatering til markedet i løpet av uken.

Kun tre dager før søndagens melding, sendte Quantafuel ut en børsmelding om at det var i rute til å nå produksjonsmålet på 12.000 tonn ved Skive-anlegget i 2022. I helgen kunne ikke Rosenløv svare på hvilke konsekvenser dette vil få for produksjonsmålet.

– I overkant krevende

Quantafuel-analytiker Jørgen Andreas Lande i Danske Bank, forteller at det er selskapets mekaniske del som skranter.

– Enkelt forklart, selskapet har en mekanisk del, hvor plastikk kommer inn, og en kjemisk del hvor olje går ut. De leverer på den kjemiske delen, men proof of concept er knyttet til en oppetid som sikrer tilstrekkelige og kommersielle volum som ikke har fungert til nå, sier Lande.

Han sier at Danske Bank hele veien har poengtert at det kommer til å ta tid, men at selskapet har vært klønete i kommunikasjonen siden de har malt seg opp i et hjørne med spesifiserte datoer samt produksjonsvolum.

Her har de gjentatte ganger ikke levert, mener Lande.

– Det er det som er vanskelig, er at vi og investorer mangler innsikt. Hensikten deres er å være transparente, og det har en positiv funksjon. Men det er utfordrende å ikke ha tilstrekkelig forståelse for hva som tar så tid eller er utfordrende.

– Er det snakk om ren uflaks eller ser man et mønster?

– Nå er det fair å begynne å si at vi snart må gjøre oss opp en vurdering på om dette er noe vi tror på eller ikke. Jeg tror investorer nå tenker at dette er i overkant krevende.

Lande poengterer at det økonomiske bidraget fra Skive-anlegget er lite sammenlignet med de større planlagte anleggene i Europa.

– Sånn sett er ikke skaden i kroner og øre altfor stor. Men bevares, det er jo det hele casen er bygget på så dette må fungere både på produktkvalitet og volum.

Ny utsettelse

Selskapets formål er å omdanne avfallsplast til olje, og dermed bidra til å løse et globalt avfallsproblem. Skive-anlegget har fortsatt ikke oppnådd såkalt «proof of concept», som kort fortalt er et bevis på at teknologien fungerer.

Etter en rekke utsettelser skulle proof of concept være på plass innen slutten av 2021, men investorene venter fortsatt. I en børsmelding sendt ut ti dager inn i det nye året, uttalte Rosenløv at han var sikker på at selskapet ville oppnå proof of concept snarlig. Helgens hendelse fører til ytterligere utsettelser.

– Det er klart det er veldig ergerlig med tanke på proof of concept, som allerede har tatt lengre tid enn vi hadde ventet. Vi kan ikke levere proof of concept når anlegget ikke går, sa Rosenløv til DN på søndag.

Quantafuels anlegg i Skive i Danmark. Bedriften driver med kjemisk resirkulering av plast.
Quantafuels anlegg i Skive i Danmark. Bedriften driver med kjemisk resirkulering av plast. (Foto: Kristian Ridder-Nielsen)

Bratt kursfall

For en drøy uke siden hentet Quantafuel 400 millioner kroner ved å utstede 16 millioner nye aksjer til kurs 25 kroner i en rettet emisjon, altså en emisjon der tegning av aksjer er forbeholdt et utvalg større investorer.

Kursen på 25 kroner var allerede en rabatt på ti prosent fra sluttkursen den dagen emisjonen ble varslet. Før børsåpning mandag står aksjekursen i 20,46 kroner, et fall på nær 20 prosent fra emisjonskursen. Selskapet har i dag en markedsverdi på 3,4 milliarder kroner.

Emisjonen i slutten av januar var ikke første gang Quantafuel hentet penger. I september 2020, etter ellevill kursoppgang, hentet selskapet inn over 600 millioner kroner i en rettet emisjon til kurs 70 kroner, mens innsidere solgte aksjer for 175 millioner kroner. Aksjen nådde all-time high på 78,9 kroner i januar 2021, og har falt nær 75 prosent siden den gang.

Selskapet fikk et driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på minus 41,7 millioner kroner i tredje kvartal. Selskapet legger frem rapporten for fjerde kvartal den 28. februar(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.