Quantafuel-aksjen falt rundt ti prosent etter at den danske avisen Nordjyske i Ålborg tirsdag skriver at om lag 350 tonn plast som Quantafuel skulle gjenvinne, nå går rett til forbrenning i Ålborg.

– Vi kunne resirkulert det men da måtte vi kjørt gjennom en tørke først for å få bort vannet, men det er helt unødvendig for oss å bruke tid og energi på dette når det er så mye tilgjengelig, det gir ingen mening for oss, sier administrerende direktør Kjetil Bøhn i Quantafuel til DNT tirsdag.

Grunnen er at plasten, som egentlig skulle brennes ved Quantafuels fabrikk i Skive, inneholder for mye vann og dermed er for fuktig til å kunne bli gjenbrukt.

– Derfor blir det brent i stedet for, sier fungerende byråd for miljø og energi Per Clausen i Ålborg til avisen.

– Fillesak som er blåst litt opp

Analytiker Jørgen Lian i DNB Markets mener saken er blåst ut av proporsjoner.

– Dette en fillesak som er blitt blåst litt opp. Det er store mengder plastavfall å håndtere, og det er klart at den beste og rimeligste plasten vil bli prioritert i første omgang. Det var tydeligvis ikke tilfellet for denne plasten. Det må bygges mange flere Quantafuel fabrikker for at Danmark og Europa skal slutte å brenne plast. Det er hele essensen i businesscaset.

Bøhn forteller at påstandene er grunnløse og at ingen meglerhus har kontakten han angående denne nyheten. Han sier de blir tilbudt store mengder plastavfall med forskjellige fraksjoner fra blant annet industri og husholdning.

– Det vi gjør er å ta prøver for å se om dette passer for oss, de prøvene viser seg at det er mellom 25 og 30 prosent vann og store mengder klor. Da sier vi at dette her er ikke noe som vi vil ta noe av. Så finner de ut av at de ikke blir kvitt det på noe som helst vis, også setter de fyr på det. Det er det som har skjedd, sier han.

Quantafuel er blant børsens fem mest omsatte aksjer i formiddagstimene tirsdag. Kursen har steget litt opp siden det store fallet. Klokken 15.00 er aksjen ned med rundt seks prosent. Quantafuel har etter aksjefallet en markedsverdi på 9,7 milliarder kroner.

«Den dårligste plasten»

Ifølge avisen har de rundt 350 tonnene med plast stått på lager siden 2018, i påvente av at Quantafuel-fabrikken i Skive skulle åpne.

– Vi snakker om 350 tonn i et marked på 600 000 tonn, og vi driver da altså ikke med vannresirkulering, vi driver med plastresirkulering, det er saken, sier administrerende direktør Bøhni til TDN Direkt.

Nå er det altså selskapet Reno Nord i Ålborg som i stedet skal brenne plasten, fordi den er blitt for fuktig til å bearbeides, sier Reno Nord-sjef Thomas Lyngholm til Nordjyske.

– Det er den dårligste kvaliteten av husstandsplast og det er vanskelig å finne noe gjenbruk for det noe sted i verden. Det er også en del av bakgrunnen, forklarer Lyngholm.

Ålborg-byråd Clausen kaller det ergerlig at plasten nå må brennes i stedet for gjenvinnes.

– Vi vil jo helst ikke brenne plast overhodet. Men vi sørger for å følge dette til døren, slik at vi ikke bare legger det over på noen andre som kanskje later som de gjenbruker det, men egentlig bare brenner det. Dermed har vi blitt nødt til å komme til en avgjørelse som innebærer å brenne plasten, sier Clausen til avisen.

Lian mener Quantafuel får gjennomgå for at brenning av plastfall fortsatt er det rådende behandlingsmåten for plastavfall – også i Danmark.

– Brenning av plast er akkurat det Quantafuel prøver å gjøre noe med. Jeg er fortsatt positiv til det de har som målsetning å gjøre noe med og der tror jeg de fleste er enige.

Åpnet fabrikk og hentet millionbeløp

Selskapet, som skal omdanne avfallsplast til olje, igangsatte produksjonen ved Skive-fabrikken i fjor høst. Rundt samme tid varslet Quantafuel en rettet emisjon på 600 millioner kroner og annenhåndssalg fra primærinnsidere.

For to uker siden ble det klart at Quantafuel hadde inngått en avtale om å kjøpe 40 prosent av aksjene i gjenvinningsselskapet Geminor. Quantafuel fikk også en opsjon på å kjøpe resten av selskapet.

Oppkjøpet vil gjøre Quantafuels tilgang på plast i forskjellige markeder lettere og vil hjelpe selskapet med å sette opp flere anlegg i Europa, het det i børsmeldingen som gikk ut i forbindelse med aksjekjøpet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.