I en børsmelding torsdag ettermiddag varsler Quantafuel at det vil hente 600 millioner kroner i en rettet emisjon, gjennom utstedelsen av et foreløpig uvisst antall nye aksjer.

I tillegg skal visse eksisterende aksjonærer selge opptil 2,5 millioner aksjer i emisjonen.

Følgende aksjonærer har tilbudt å selge en andel av sine aksjer i forbindelse med emisjonen:

  • T.D. Veen as vil selge opptil en million aksjer. Selskapet er kontrollert av Skagen-gründer Tor Dagfinn Veen, og er tredje største eier i Quantafuel, med en eierandel på drøye fire prosent, tilsvarende 5,2 millioner aksjer.
  • Administrerende direktør Kjetil Bøhn vil selge opptil 900.000 aksjer. Gjennom KB Management as er han fjerde største eier i selskapet, med rundt 4,3 millioner aksjer. Det tilsvarer en eierandel på 3,47 prosent.
  • Styreleder Oscar Spieler vil selge opptil 300.000 aksjer.
  • Thomas Steenbuch Tharaldsen (CSO, Chief Security Officer) vil selge opptil 300.000 aksjer.

Ifølge meldingen skal de friske pengene brukes til å investere i videre ekspansjon og byggingen av nye fabrikker, i tillegg til generelle selskapsformål. Det opplyses at antallet nye aksjer som skal utstedes, samt tegningskursen i emisjonen, vil bli avgjort etter en akselerert bokbyggingsprosess.

Emisjonen vil være rettet mot norske og internasjonale investorer. Meglerhusene ABG Sundal Collier og Pareto Securities har blitt hyret som tilretteleggere.

Børsrakett

Quantafuel har vært en av Oslo Børs' mest populære aksjer den siste tiden. Torsdag var aksjen på det meste opp rundt 20 prosent, men endte dagen med en en liten oppgang på 0,14 prosent. Den ble dagen nest mest omsatte, etter Equinor.

Siden børsnoteringen i slutten februar har selskapet steget rett over 250 prosent på børs, og er ved handelsslutt torsdag verdsatt til 9,2 milliarder kroner.

Selskapets forretningsmodell baserer seg på å omdanne avfallsplast til diesel, og meldte onsdag at det har startet produksjonen på fabrikken i Skive i Danmark.

Kan cashe inn flere titall mill.

DN har tidligere omtalt administrerende direktør Kjetil Bøhns eventyrlige papirgevinst siden oppstarten for seks år siden.

Dersom han selger 900.000 aksjer av sin eksisterende beholdning, og tegningskursen i den rettede emisjonen blir satt til torsdagens sluttkurs på 73 kroner, betyr det at Bøhn kan cashe inn rundt 65 millioner kroner på salget.

Tredje største eier T.D. Veen as vil altså selge opptil en million aksjer. Legger man samme prinsipp til grunn kan Skagen-gründeren Tor Dagfinn Veen cashe inn 73 millioner kroner. Han og familien har det siste halve året en urealisert gevinst på over 300 millioner kroner på sine aksjer i Quantafuel.

Tulipanløk

Tidligere torsdag skrev DN om økonom Endre Jo Reite og hans sammenligning av Quantafuel med tulipanløk.

Han sammenligner selskapet og dets vekst med tulipanløkboblen i Nederland på 1600-tallet. Den gangen ble løk fra den nylig introduserte tulipanblomsten omsatt for elleville summer, før prisen kollapset.

I ettertid har hendelsen blitt et symbol på finansbobler.

– Jeg kan jo lage melk av smør, jeg, men jeg ville ikke børsnotert et selskap som har det som forretningsmodell å utkonkurrere Tine, sa han til DN.

Administrerende direktør Bøhn la lite imellom da han ble presentert for uttalelsene til Reite.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si til sånt tøv. For det første vet han ikke hva vi driver med. Han kan umulig skjønne konseptet bak hva vi gjør. Det vi gjør er det ingen som har gjort før, så da tar han feil rett og slett. Vi har startet produksjonen i Danmark, og selv med det lille anlegget er det økonomisk lønnsomt, slår Bøhn fast.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.