Da milliardær og investor Øystein Stray Spetalen besøkte Trygve Hegnars julepodkast i fjor fyrte han løs mot et ikke navngitt selskap:

– Jeg var og så på et selskap nå som skulle omdanne plast til olje. Jeg er jo delvis kjemiker og geolog og petroleumsingeniør. Når jeg så de regnestykkene, altså av ett tonn plast får de fem fat olje, altså fem fat olje. Et oljeraffineri produserer 200 til 300.000 fat olje per dag, og så tror de at de skal lage et oljeraffineri av plast. Du må ha 200.000 lastebillass med plast som skal inn i det raffineriet. Det er så dumt altså, du lurer på om de investorene er født uten hjerne altså, sa han i podkasten.

Spetalen har aldri bekreftet at han snakket om Quantafuel, men selskapets forretningsmodell handler om nettopp det investoren beskriver. Da podkasten ble spilt inn var Quantafuel omsatt i gråmarkedet, men 20. februar ble selskapet notert på Merkur-indeksen på Oslo Børs – samme dag som den brede børsnedgangen startet.

I løpet av en måned hadde aksjekursen halvert seg, men siden har det gått langt bedre. Fra midten av mars har aksjekursen steget over 150 prosent. Nå prises selskapets til 2,5 milliarder kroner.

– Det virker som om markedet er uenig med deg?

– Jeg kommenterer ikke aksjer, sier Spetalen til DN.

Totalt sett er Quantafuel-aksjen opp nesten ti prosent siden selskapet ble notert.

Fjerde industrielle revolusjon

En av aksjonærene i selskapet er Bislett-general Steinar Hoen, som også er kjent som Norges beste mannlige høydehopper gjennom tidene. Han kjøpte seg inn i selskapet høsten 2018, og eier nå 10.000 aksjer i selskapet verd 2,25 millioner kroner.

Bislett-general Steinar Hoen kjøpte seg inn i Quantafuel høsten 2018, og eier nå 10.000 aksjer i selskapet verd 2,25 millioner kroner
Bislett-general Steinar Hoen kjøpte seg inn i Quantafuel høsten 2018, og eier nå 10.000 aksjer i selskapet verd 2,25 millioner kroner (Foto: Javad Parsa)

– Jeg har veldig troen på den type teknologi og har hatt en del grønne aksjer. Jeg har troen på at det grønne skiftet blir den fjerde industrielle revolusjon. Du kan like eller ikke like elektriske biler, vindmøller og annen grønn teknologi, men de har kommet for å bli. Dette kommer bare til å akselerere i tiden fremover, sier han.

Hoen tok en gevinst på 4,5 millioner kroner rett før jul da Akka Technologies kjøpte opp Data Respons. Nå satser han på Techstep, B2 Holding og Quantafuel.

– Øystein Stray Spetalen har vært kritisk til Quantafuels forretningsmodell. Han uttalte at …

Hoen avbryter spørsmålet og sier:

– Spetalen er en million ganger flinkere enn meg. Jeg har enorm respekt for han. Jeg har ikke fått med meg hva han mener om aksjen, men jeg må få lov til å tro på den. Det er jo mulig at han også kan ta feil en gang imellom.

«Veldig forsiktig»

Hoen holder på med forberedelsene til Impossible Games, som går av stabelen på torsdag. Det betyr at han ikke har fulgt så nøye med på kursutviklingen i Quantafuel de siste dagene.

– Jeg har et langsiktig perspektiv i aksjene jeg sitter i, sier han.

Da markedet kollapset som følge av koronaviruset kjøpte Hoen seg ytterligere opp i selskapet, men han solgte de aksjene for et par uker siden med en pen gevinst, forteller han.

– Jeg er veldig forsiktig nå. Jeg synes markedet har gått mye og det er i ferd med å bli dyrt. Jeg satt også med mye cash inn året da jeg da også da syntes markedet var både dyrt og hadde gått mye, det var jo litt flaks da Covid-19 kom i mars, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.