Plastgjenvinningsselskapet Quantafuel fikk et resultat før skatt på minus 24,1 millioner kroner i fjerde kvartal.

Selskapets aksjekurs var ned over 12 prosent i 11-tiden tirsdag, men i 16-tiden hadde den hentet seg litt inn og var ned rundt ni prosent.

Driftsinntektene endte på 2,3 millioner kroner, mens driftsresultatet ble minus 49,6 mill. kroner, viser kvartalsrapporten som ble lagt frem tirsdag.

For 2020 som helhet tapte selskapet 471 millioner kroner, noe som var en betydelig økning fra underskuddet på 69 millioner i 2019.

Samtidig melder Quantafuel om at produksjonsanlegget i Skive i Danmark får økte kostnader på 33 millioner kroner. Totalt har anlegget dermed kostet 581 millioner. De økte kostnadene kommer som følge av en modifisering for å få i gang alle de fire produksjonslinjene innen utgangen av tredje kvartal i år, delvis grunnet krav fra danske myndigheter. Quantafuel regner med å kunne kjøre de to fungerende produksjonslinjene frem mot sommeren, og bruke sommerperioden til å få gjennomført modifiseringene.

I en telefonkonferanse med investorene i forbindelse med fjerdekvartalsrapporten, understreket Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn at det krever mye tid å implementere slike kjemiske prosessanlegg, og at selskapet er veldig fornøyd med at det klarte å nå over 90 prosent kapasitet etter å ha fikset noen problemer.

Han nevnte videre at Europa er hovedmarkedet på grunn av regulering og prising, men at selskapet også ser på andre markeder på sikt. Bøhn er også veldig fornøyd med den politiske støtten i Danmark for selskapets planer.

Voldsomme kursutslag

Da Quantafuel presenterte sine tredjekvartalstall i november ble det stor ståhei og negativ kursreaksjon etter at tallene viste et underskudd på 339 millioner kroner. Bøhn måtte da rykke ut i mediene for å avfeie det hele som en regnskapsmessig øvelse i forbindelse med konverteringen av storeier Basf sitt obligasjonslån, men aksjekursen falt likevel nesten 20 prosent på et par dager.

Quantafuel var blant de mest omtalte og omsatte grønne aksjene på Euronext Growth i 2020, og ligger litt lengre foran i løypen enn en del lignende selskaper. Aksjekursen er for tiden opp rundt 180 prosent siden børsnoteringen for ganske nøyaktig ett år siden, og på det høyeste har den vært opp hele 325 prosent.

Men kursutslagene har til tider vært voldsomme, særlig etter at selskapet i september i fjor åpnet sitt første avfallsanlegg i Skive i Danmark. I den forbindelse gjennomførte selskapet en emisjon på 600 millioner kroner, der Kjetil Bøhn solgte 20 prosent av sin beholdning for 63 millioner kroner. Han har fortsatt aksjer for over 200 millioner.

Quantafuel har store ambisjoner om å bli markedsledende på plastgjenvinning i et marked som er estimert å bli verdt 75 milliarder dollar i løpet av ti år.

Tidligere i februar meldte selskapet at det er klart for oppstart av et pilotprosjekt for testing av et nytt reaktor-design i Kristiansund. Quantafuel venter å se de første resultatene fra pilotprosjektet i Kristiansund innen slutten av 2021.

På aksjonærsiden finner man også blant andre Kirkbi Invest, Basf, T.D. Veen og Sjur Thorsheim.

Analytikernes kursmål spriker, men alle roper kjøp

Blant analytikerne i meglerhusene som har dekning på Quantafuel-aksjen er det relativt stor uenighet om hvor kursen skal, men samtlige har kjøpsanbefaling og ser oppside på alt fra 40 til 250 prosent etter tirsdagens kursfall:

  • SpareBank1 Markets 200 kroner
  • Danske Bank 131,3 kroner
  • Arctic Securities 125 kroner
  • Pareto Securities 100 kroner
  • Fearnley Securities 95 kroner
  • DNB Markets 87 kroner
  • ABG Sundal Collier 85 kroner

Analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier er altså den minst optimistiske på Quantafuels vegne, men ser likevel en oppside på over 40 prosent fra dagens kurs.

– Den viktigste grunnen til at aksjen faller i dag er at hele det grønne segmentet faller fem til ti prosent, så dette er ikke spesifikt for Quantafuel, sier Amundsen.

Han sier det er relativt lite nytt i kvartalsrapporten.

– Det er for så vidt et fravær av positive nyheter som kan bidra til at aksjekursen faller, men det er heller ikke så mye negativt.

Amundsen sier hans hovedinntrykk er at det er små endringer siden selskapets forrige oppdatering 5. februar. Da var det viktigste budskapet at det nærmet seg oppstart på piloten i Kristiansund, og at selskapet skulle bruke februar til å nærme seg to stabile produksjonslinjer på anlegget i Skive.

– Nå sier de det samme om Kristiansund, og for Danmark har de endret estimatet fra februar til tidlig i andre kvartal. Så ting tar litt mer tid. I løpet av de neste månedene kan det komme gode nyheter, særlig flere oppdateringer om fremdrift i Skive og Kristiansund, sier han.

Amundsen understreker at aksjene i den grønne sektoren er generelt høyt priset fordi det forventes høy vekst i mange år framover, og at man kan diskutere hva som er riktig multippel å regne ut fra.

– Innenfor vårt kursmål er det forventet annonsering om kontinuerlig produksjon over to linjer og at man nærmer seg kommersiell produksjon på kapasitet på Skive. Oppnår man de to triggerne, pluss at selskapet kanskje har kommet med noen investeringsbeslutninger, vil det være veldig positivt for aksjen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.