En minikorreksjon på Wall Street trakk med seg Asia-børsene ned, men nedturen over dammen prellet av på det europeiske aksjemarkedet som steg friskt onsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,77 prosent, etter tirsdagens fall på nesten halvannen prosent.

Quantafuel ble dagens nest mest omsatte aksje, bak Equinor, og steg 21,5 prosent til sluttkurs 72,9 kroner.

Quantafuel og en rekke andre fornybarselskaper må sies å være blant de heteste på Oslo Børs om dagen. Selskapet skal omdanne avfallsplast til diesel og har nå startet opp driften på anlegget i Skive i Danmark, ifølge en melding onsdag. Tirsdag ble den første oljen sendt til anlegget for ytterligere analyse.

Samme dag fikk aksjen en skikkelig løft etter at DNB Markets oppjusterte kursmålet på aksjen til 84 kroner fra tidligere 23,10 kroner – med en kjøpsanbefaling.

Det satte fyr på aksjen som de siste to dagene har steget 32,5 prosent. Sett over de siste seks månedene har aksjen steget rett over 500 prosent.

Genistrek

En seksdobling av verdiene er godt nytt for den Stavanger-baserte Skagen-gründeren Tor Dagfinn Veen. Gjennom selskapet T.D. Veen er han og familien tredje største aksjonær i Quantafuel med i overkant av fire prosent av utestående aksjer.

Det siste halve året har familien en urealisert gevinst på over 300 millioner kroner på sine aksjer.

Aksjeposten er nå verdt 382 millioner kroner, mot 63 millioner kroner et halvt år tilbake.

Milliarden for Lego-familie

I sin analyse tirsdag skrev DNB Markets at EU har foreslått en avgift på ikke resirkulert plastavfall på 800 euro per tonn, som meglerhuset mener bør øke selskapets tilgang på attraktivt prisede råvarer.

På den andre siden har prispremien for ferdig drivstoff basert på resirkulerte materialer også steget, skrev DNB Markets, ifølge TDN Direkt som omtalte analysen.

I sommer gikk Kirkbi, investeringsselskapet til familien til Kirk Kristiansen, barnebarnet til Lego-grunnlegger Ole Kirk Christiansen, inn med 250 millioner kroner i Quantafuel. Danskene betalte en premie på hele 20 prosent for å komme inn på eiersiden, men det er åpenbart ingen grunn til å angre.

Kirkbi er største aksjonær i Quantafuel og Lego-familiens aksjepost er i dag verdt én milliard kroner.

Gevinstsikring

Oljeprisen handles nå rundt 40 dollar etter et markant prisfall de siste dagene. Nær sagt hele nedgangen skjedde før børsen stengte tirsdag, så effekten er trolig tatt ut.

De amerikanske nøkkelindeksene har alle falt tre dager på rad. Teknologitunge Nasdaq har falt ti prosent i løpet av de siste tre handelsdagene. Flere store tech-giganter faller kraftig. Særlig hardt har det gått utover Tesla som falt 21 prosent tirsdag – det største endagsfallet aksjen noensinne har hatt.

Ifølge forvalter Olav Chen i Storebrand er det nå en del gevinstsikring som finner sted i USA.

– Vi ser at det er tek-aksjene, som har ledet an, som faller i dag. På S&P 500 så er vi satt tilbake til begynnelsen av august, sa han til DN tirsdag kveld.

«Aksjemarkedene har lenge gått positivt på tiltak fra verdens sentralbanker og positive økonomiske overraskelser koblet til gjenåpningen etter korona-nedstenging verden over. Nå ser det imidlertid ut som investorene begynner å bli noe mer usikre», skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken i onsdagens morgenrapport.

Samtidig har stemningen mellom USA og Kina begynt å spisse seg til igjen etter det ble kjent at det amerikanske forsvarsdepartementet vurderer å plassere det kinesiske databrikkeselskapet Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) på den samme sanksjonslisten som Huawei er på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.