Aksjekursen til energiselskapet Questerre Energy har den siste måneden steget omtrent 130 prosent. Største norske aksjonær i selskapet er Telinet Energi med brødrene Finn Erik Arctander og Bjørn Arctander i spissen.

Telinet Energi sitter med 21,2 millioner aksjer i Questerre. I tillegg eide Finn Erik Arctander ytterligere 4,5 millioner aksjer i Questerre gjennom sitt selveide selskap Gekko as. Denne posten er redusert med 1,6 millioner aksjer til 2,9 millioner Questerre-aksjer i løpet av uken.

Aksjekursen til Questerre Energy har de siste måneden gått fra 1,09 kroner til 2,15 kroner ved handelsslutt fredag. Med den børsoppgangen, har Telinet Energi og brødrene tjent omtrent 34,7 millioner kroner til sammen, på bare fire knappe uker.

Var på "klagetopp"

Fredag har Questerre en markedsverdi på 920 millioner kroner. Med aksjekursen har Finn Erik Arctander aksjer i selskapet til en verdi på omtrent 7 millioner kroner gjennom Gekko. Mens Telinet Energis aksjer er verdt cirka 51,7 millioner.

– Vi har investert i Questerre på grunn av selskapets prosjekt i Quebec (Clean Tech Project). Her eies et betydelig område med naturgass, som skal utvinnes på en skånsom og miljøvennlig måte. Planen til selskapet er å bruke gassen til produksjon av hydrogen, sier Finn Erik Arctander i en mail til DN.

DN kjenner for øvrig ikke til Telinet eller Gekkos kostpris på aksjekjøpene. Tall er fra aksjonærlistene og er hentet den siste uken.

Telinet har tidligere, gjennom sitt datterselskap Agva Kraft, vært på klagetoppen hos Forbrukerrådet etter at de ble beskyldt for å ha flyttet kunder ut av lukrative fastprisavtaler på strøm, til dyrere spotpris-avtaler. Bare på halvannen uke kom det inn 110 klager på Agva Kraft til Forbrukerrådet. Arctander tilbakeviser at Agva Kraft noen gang flyttet kunder over på dyrere avtaler på denne måten.

– Det ble i fjor høst sendt et varsel om flytting til enkelte kunder som ikke innfridde betingelsene for kampanjeavtalen, men dette varselet ble senere trukket tilbake. Det var altså ingen kunder som mot sin vilje ble flyttet over på andre avtaler.

Selskapet advarer investorer

DN har tidligere omtalt oppgangen i Questerre Energy, og at det er vill spekulasjon om et erstatningskrav som har drevet oppgangen den siste tiden. Spekulasjonen dreier seg i hovedsak om hvorvidt det kommer en erstatningsutbetaling fra kanadiske myndigheter etter at de tilbaketrakk utvinningstillatelse for olje og gass i provinsen Quebec.

Et sentralt moment er også hvor stor en eventuell utbetaling blir.

– Vi mener aksjekursen har vært unaturlig lav den siste tiden, og at det var forventet med en oppgang. Dette støttes blant annet av Sparebank1 som i en fersk analyse opererer med et kursmål på kr 4,- pr aksje, skriver Arctander.

I et intervju med Finansavisen uttalte finansdirektør i Questerre, Jason D'Silva, at kanadiske myndigheter tidligere har uttalt at de «ikke ønsker å fremstå som en bananrepublikk», hvilket kan tyde på at det er sannsynlig at de vil kompensere Questerre for å ha trukket tilbake tillatelsen til olje- og gassutvinning.

I samme sak fortalte D'Silva han i et positivt scenario kan tenke seg at erstatningen kan utgjøre mellom 20 og 40 kroner per aksje. Fra dagens kurs tilsvarer det omtrent en 16-dobling av kursen. Han sier at i et negativt scenario så ser han for seg at erstatningen utgjør 3,5 kroner per aksje.

– Hvis Questerre får tillatelse til utvinning vil verdien av eiendelene i Quebec utgjøre flere titalls kroner pr aksje. Hvis tillatelse ikke gis, forventer selskapet en erstatning fra myndigheten på mellom CAD 175m to USD 2.4bn, mener Arctander.

Aksjen er den siste uken den niende mest omsatte på Børsen, foran blant annet selskaper som Mowi, Nel og Rec Silicon.

I en børsmelding torsdag kveld adresserte selskapet interessen rundt aksjen.

«Selskapet er ikke klar over at det finnes vesentlig informasjon som ikke er meldt som kan forklare den siste tids økning i aksjekurs og handelsvolum i aksjen», skrev selskapet.

Fredag faller Questerre kraftig på børsen. Klokken 13:30 var aksjen ned mer enn 15 prosent fra torsdagens kurs på 2,94 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.