Investorspekulasjon har drevet aksjen til energiselskapet Questerre Energy Corporation opp over 100 prosent den siste måneden.

Investorer viser til muligheten for enorm erstatning i saken mot kanadiske myndigheter om tillatelse til utvinning av olje og gass, som driver.

Pensjonert bussjåfør og hobbyinvestor Jarle Tronslien (81) er en av Norges største aksjonærer i selskapet. Han sitter i dag på godt over fem millioner aksjer. På spørsmål om hva han tenker om den nylige kursoppgangen svarer han:

– Jeg vet ikke om jeg har noen klar formening om det som har skjedd den siste tiden utenom at det var veldig hyggelig de siste dager. Det er jo veldig mye usikkerhet knyttet til aksjen, og den kan jo gå i alle retninger.

Rettslig konflikt

Questerre har lenge vært i en rettslig konflikt med kanadiske myndigheter hva gjelder utvinning av olje og gass i Quebec. Myndighetene ga i utgangspunktet tillatelse til utvinning, men skal siden ha snudd, og stoppet all utvinning. Det har lenge vert spekulert i om det kommer en erstatning fra kanadiske myndigheter for å kompensere Questerre.

I et intervju med Finansavisen uttalte finansdirektør i Questerre, Jason D'Silva, at kanadiske myndigheter tidligere har uttalt at de «ikke ønsker å fremstå som en bananrepublikk», hvilket kan tyde på at det er sannsynlig at de vil kompensere Questerre for å ha trukket tilbake tillatelsen til olje- og gassutvinning.

I samme sak fortalte D'Silva han i et positivt scenario kan tenke seg at erstatningen kan utgjøre mellom 20 og 40 kroner per aksje. Fra dagens kurs tilsvarer det omtrent en 13-dobling av kursen. Han sier at i et negativt scenario så ser han for seg at erstatningen utgjør 3,5 kroner per aksje.

Energiselskapet har vært en av de heteste aksjene på Oslo Børs mot slutten av 2021 og på starten av det nye året.

Aksjen er den siste uken blant de mest omsatte aksjene på Børsen.

I en børsmelding torsdag kveld adresserte selskapet interessen rundt aksjen.

«Selskapet er ikke klar over at det finnes vesentlig informasjon som ikke er meldt som kan forklare den siste tids økning i aksjekurs og handelsvolum i aksjen», skriver selskapet.

Fredag falt Questerre-aksjen kraftig på Oslo Børs.

Solid gevinst

Tronslien har sittet i selskapet siden mars 2019. Med en gjennomsnittskost på 1,81 kroner per aksje og kursen fredag ettermiddag på 2,13 kroner per aksje sitter han med drøyt 1,6 millioner kroner i gevinst. Torsdag var papirgevinsten på nær seks millioner kroner.

– Jeg har ikke noen klar formening om hvor lenge jeg skal sitte. Jeg vil jo tro at den må på 10 kroner før jeg tenker på salg. Jeg syns det harmonerer med den informasjonen jeg har, forteller han.

– Jeg er liten hobbyinvestor som holder på med aksjer som pensjonist. Toppet skattelistene i bygda her i fjor, så det er jo moro, legger han til.

Analytiker i Sparebank 1 Markets, Teodor Sveen-Nilsen, skrev i sin analyseoppdatering at et mer sannsynlig, men fortsatt konservativt, kompensasjonsscenario skal utgjøre en erstatning på 2,8 kroner per aksje.

–Det ser ut som om myndighetene har loven imot seg når de stoppet olje/gass utvinning som de tidligere har gitt tillatelse til. Questerre har jo meget store arealer med meget bra funn så det er store spekulasjoner i erstatning som driver aksjen. Det er mange som har troen på at erstatningen kan bli stor, kommenterer Tronslien.

Kjøpte til under én krone

Skipper, fisker og investor Idar Leon Nygård (53) er også en av de største norske investorene i Questerre. Han har siden 2010 kjøpt aksjer i selskapet med jevne mellomrom, og sitter i dag med litt i underkant av 4,3 millioner Questerre-aksjer med en snittpris på 2,17 kroner. Med torsdagens sluttkurs på 2,96 kroner aksje, satt han med en papirgevinst på omtrent 3,3 millioner kroner. Etter fredagens fall var hele gevinsten barbert bort.

Fisker og hobbyinvestor Idar Leon Nygård er lastet opp i Questerre-aksjen.
Fisker og hobbyinvestor Idar Leon Nygård er lastet opp i Questerre-aksjen. (Foto: Privat)

På spørsmål om han har noen tanker rundt kursoppgangen den man har sett i det siste svarer han:

– Ja, syns mest synd på dem som solgte på kurs én krone. Jeg begynte å kjøpe så smått på 10 kroner for omtrent ti år siden, men jeg har snitt på 2,17 kroner nå. Så det har vært fin dagslønn de siste dagene, skriver han i en tekstmelding.

Nygård forteller at han ikke er noen aksjeproff, og at det er best for ham å ta det rolig i markedet. Han har ikke solgt en eneste aksje i Questerre, men har heller benyttet de siste årene til å kjøpe 2,5 millioner aksjer til en kurs på under én krone per aksje.

Han trekker spesielt frem grønn gass som et spennende forretningsområde for Questerre fremover.

– Selskapet produserer og har lite gjeld så jeg har ser muligheter i denne aksjen i lang tid, og blir fortsatt sittende i denne posisjonen fremover. Det er spennende å se om det blir grønn gass eller ikke. Det er mange som trenger mye energi fremover, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.