Spekulasjoner om hvorvidt energiselskapet Questerre kommer til å få utbetalt en enorm erstatning av kanadiske myndigheter, har bidratt til et ellevilt børsrally for Questerre-aksjen. Den siste måneden har aksjen nær doblet seg.
Største norske aksjonær i selskapet er Telinet Energi, med brødrene Finn Erik Arctander og Bjørn Arctander i spissen. I slutten av desember eide Telinet Energi 21,2 millioner Questerre-aksjer. I tillegg satt Finn Erik Arctander på ytterligere 4,6 millioner aksjer gjennom sitt selveide selskap Gekko as.
Tall fra aksjonærlistene viser at disse postene er redusert med over 5,3 millioner aksjer i løpet av forrige uke. Telinet Energi har redusert posten med 2,9 millioner Questerre-aksjer. Mens Gekko imidlertid ikke er å finne på listen over de største aksjonærene i selskapet lenger. Det betyr at Finn Erik Arctander privat har solgt 2,5 millioner Questerre-aksjer den foregående uken.
I samme tidsrom har aksjekursen til Questerre steget med drøyt 60 prosent, og det vil si at brødrene kan ha realisert opp mot 14 millioner kroner på salgene. Dette er over fem millioner kroner mer enn hva brødrene hadde hanket inn om de hadde solgt på fjorårets siste børsdag.
Har fortsatt aksjer verdt 43 mill.
Tirsdag hadde Questerre Energy en markedsverdi på én milliard kroner, og aksjen ble omsatt for 2,40 kroner. Telinet Energi sitter fortsatt på 18,4 millioner aksjer i energiselskapet, og med dagens aksjekurs har Telinet Energi aksjer til en verdi på omtrent 44,2 millioner kroner i selskapet.
Fredag forrige uke kunne DN skrive at brødrene hadde tjent 35 millioner på oppgangen til Questerre. Daglig leder i Telinet Energi Finn Erik Arctander sa følgende om investeringen i en mail til DN:
– Vi har investert i Questerre på grunn av selskapets prosjekt i Quebec (Clean Tech Project). Her eies et betydelig område med naturgass, som skal utvinnes på en skånsom og miljøvennlig måte. Planen til selskapet er å bruke gassen til produksjon av hydrogen.
DN kjenner ikke Telinets eller Gekkos kostpris på aksjekjøpene.
Telinet har tidligere, gjennom sitt datterselskap Agva Kraft, vært på klagetoppen hos Forbrukerrådet etter at de ble beskyldt for å ha flyttet kunder ut av lukrative fastprisavtaler på strøm, til dyrere spotpris-avtaler. Arctander tilbakeviser at beskyldningene har funnet sted.
– Det ble i fjor høst sendt et varsel om flytting til enkelte kunder som ikke innfridde betingelsene for kampanjeavtalen, men dette varselet ble senere trukket tilbake. Det var altså ingen kunder som mot sin vilje ble flyttet over på andre avtaler.
Kan komme enorm erstatning
Spekulasjonene som har drevet aksjekursen opp, dreier seg i hovedsak om hvorvidt det kommer en erstatningsutbetaling fra kanadiske myndigheter etter at de trakk tilbake en utvinningstillatelse for olje og gass i provinsen Quebec.
Dette førte til at Questerre kom med følgende melding til markedet torsdag forrige uke:
«Selskapet er ikke klar over at det finnes vesentlig informasjon som ikke er meldt som kan forklare den siste tids økning i aksjekurs og handelsvolum i aksjen».
Men i et intervju med Finansavisen uttalte finansdirektør Jason D'Silva i Questerre at erstatningen i beste fall kan utgjøre mellom 20 og 40 kroner per aksje. I et negativt scenario kan det, ifølge ham, være snakk om 3,50 dollar per aksje.
– Hvis Questerre får tillatelse til utvinning, vil verdien av eiendelene i Quebec utgjøre flere titall kroner per aksje, skrev Arctander til DN forrige uke.
Mandag kveld kom det en ny oppdatering fra Questerre, der det fremgikk at de kanadiske myndighetene ikke har kommet med noen formell kunngjøring rundt hvilke rettigheter som blir tilbakedratt. Det vises videre til at det skal tilbakebetales kompensasjon for hele beløpet som er brukt for prosjektet, dersom alle rettighetene til utvinning suspenderes.
Ifølge børsmeldingen skal Questerre ha brukt omtrent 175 millioner dollar på lisenser til prosjektet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.