Statoil leverte for en snau uke siden et resultat for andre kvartal som viste økt produksjon og en tredobling av resultatet. 

– Statoil har gjort det til en vane å overraske positivt det siste året, skriver analytiker Biraj Borkhataria i RBC Capital Markets i en oppdatering om Statoil onsdag. 

Banken mener Statoils resultat for andre kvartal var sterkt og at selskapet har vist seg blant de beste i sektoren til å generere en såkalt fri kontantstrøm i første halvår 2017.

Meglerhuset høyner kursmålet på Statoil-aksjen fra 155 kroner til 165 kroner, og holder på en nøytral anbefaling.

Flere meglerhus har løftet kursmålet etter at Statoil la frem resultatet, deriblant Morgan Stanley og Goldman Sachs. Statoil-aksjen vaket onsdag ettermiddag rundt 149 kroner, som er identisk med det gjennomsnittlige kursmålet blant analytikerne som dekker aksjen. 

– Ser ut til å være langt foran

RBC Capital Markets er overrasket over Statoils sterke kontantstrøm, som de mener er godt hjulpet av høy oppetid på rigger og høyere gasspriser. 

– Den underliggende kontantgenereringen ser ut til å være langt foran selskapets anslag, og driftsinvesteringene holder seg lave, skriver Borkhataria. 

Han lister opp fire grunner til at de har en «sector perform»-anbefaling på Statoil:

  • Statoil gir bedre eksponering mot oljeprisen enn mange av de andre oljeselskapene
  • Europeiske makrotall for gass bedrer seg - riktignok fra et lavt nivå
  • Statoil fortsetter å imponere både hva gjelder å redusere kostnader og driftsinvesteringer der begge gang på gang slår forventningene i markedet. I rapporten for andre kvartal gjentok Statoil målet om kostnadsbesparelser på én milliarder dollar i 2017 og at driftsinvesteringene, såkalt «capex», skal ligge fra rundt 11 til 10 milliarder dollar. Meglerhuset tror markedet har sett og setter pris på selskapets kostnadsbesparelser
  • Statoils oljereserver har kortere levetid enn mange andre oljeselskaper. Det gjør at det er viktig for selskapet å fortsette leting for å ikke stagnere. I den nåværende markedssituasjonen er oljeleting en av de mer rasjonelle områdene å redusere kostnader på. 

Imponert over Statoils robusthet

I forkant av resultatfremleggelsen til Statoil la den britiske storbanken HSBC frem sitt syn på Statoil i et notat til kundene. Banken mener at Statoil har klart seg bedre gjennom oljenedturen enn mange av de andre oljeselskapene.

Banken er enig i at aksjene til den norske oljegiganten er mer følsom for oljeprisen enn andre oljeaksjer. Men analytikerne hos HSBC mener den økonomiske sårbarheten av svingninger i oljeprisen overdrives.

HSBC har ikke endret på anbefalingen etter at Statoil la frem resultatet og holder fortsatt på en kjøpsanbefaling og et kursmål på 177 kroner – 30 kroner mer enn Statoil-kursen onsdag, og er dermed en av de mest optimistiske til Statoil.

Banken er imponert over selskapets robuste resultater gjennom nedgangen i sektoren til tross for at det er lite nedstrømsaktivitet i virksomheten. Nedstrømsaktivitet, såkalt «downstream», er en samlebetegnelse på aktiviteter som innebærer raffinering av råolje, samt salg og distribusjon av naturgass og produkter fra råolje.

Ser motvind i 2018

RBC Capital Markets mener 2017 ser ut til å bli året der Statoil kan betale rent kontantutbytte, i stedet for aksjebasert utbytte. I 2018 tror banken at Statoils finansielle rammeverk vil støte på litt motvind og peker på følgende faktorer: (Vilkår)

  • Driftsutgifter: Kostnadsbesparelsene kan bremse opp avhengig av om kronen styrker seg.
  • Driftsinvesteringer: Vil muligens være høyere i 2018 basert på høyere investeringer i ikke-sanksjonerte prosjekter.
  • Produksjon: Vil trolig bli påvirket av mer vedlikehold i 2018 og kan falle sammenlignet med året før. Det til tross for at markedet ikke forventer et fall i produksjonen. 
Sauseskolen: BBQ-saus
Sauseskolen: Slik lager du grillsaus til kjøttretter
01:49
Publisert: