Aker Horizons selger alle sine aksjer i silisiumprodusenten Rec Silicon for rundt 1,4 milliarder kroner til det sørkoreanske solselskapet Hanwha, ifølge en melding onsdag. Markedet jubler over Rec Silicon-exiten og sender Aker Horizons-aksjen opp rundt syv prosent.

Dette er det andre salget til sørkoreanerne på et halvt år, og nå er Kjell Inge Røkkes grønne spydspiss ute av Rec Silicon for godt.

Med svær gevinst.

Milliardgevinst

Det var i adventstider i 2019 at den overraskende meldingen kom: Milliardæren og industribyggeren Kjell Inge Røkkes Aker skulle kjøpe alt av aksjer den erfarne investoren og næringslederen Jens Ulltveit-Moe eide i Rec Silicon.

Rec Silicon lå nede med brukket rygg på børsen, og aksjekursen vaket rundt to kroner. Røkkes Aker plukket opp Ulltveit-Moes aksjer for 1,325 kroner, og betalte rundt 85 millioner kroner for å bli ny hovedeier.

Så begynte aksjekursen å stige.

Et par dager etter at selskapet la frem et partnerskap med en amerikansk solcelleprodusent, hentet Rec Silicon i oktober 2020 én milliard kroner for å vokse videre, nå til en kurs på 10,80 kroner per aksje. Aker var med, og kontrollerte etter dette nesten en fjerdedel av selskapet.

Så begynte aksjekursen å stige mye, mye mer.

Fra høsten 2020 og inn i 2021 tok det for alvor fart, og på fem måneder hadde aksjen steget nesten 500 prosent. Rundt disse tider overførte Aker samtidig sine Rec Silicon-aksjer til fornybarselskapet Aker Horizons. I november i fjor kom sørkoreanske Hanwha inn på eiersiden i forbindelse med en kapitalinnhenting, der Aker Horizons samtidig solgte aksjer for over 400 millioner kroner til en kurs på 20 kroner per aksje.

Nå selger Aker Horizons resten av sine aksjer til Hanwha, også nå til 20 kroner per aksje, for totalt 1,4 milliarder kroner.

Basert på DNs regnestykker, er gevinsten til Aker-systemet på nesten 1,5 milliarder kroner.

Industrikonsernet Aker eier over tre fjerdedeler av børsnoterte Aker Horizons. Kjell Inge Røkke eier igjen over to tredjedeler av Aker.

Moses Lake

– Hanwha har den rette ekspertisen for å bidra til en vellykket gjenåpning av Moses Lake, sier Aker Horizons-sjef Kristian Røkke i meldingen.

Prestisjeanlegget Moses Lake i Washington i USA har siden 2019 vært stengt som følge av handelskrigen mellom Kina og USA. Rec Silicon produserer superrent silisium som brukes i produksjonen av solceller. Det meste av verdens solcellepaneler produseres i Kina, og for Rec har det vært avgjørende å kunne selge sitt silisium til dette markedet. Men det har ikke vært mulig, siden produksjonen skjer i USA og dermed er rammet av handelskrigen mellom de to landene.

Kristian Røkke, som er sønn av Kjell Inge Røkke, kommer til å gå av som styreleder i Rec Silicon i forbindelse med transaksjonen, opplyses det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.