For norske Rec Silicon, som produserer superrent silisium i USA, har verdens største silisiumsmarked Kina i praksis vært stengt siden 2014 som følge av høy toll og kraftig subsidiering av kinesisk silisium.

Forrige uke var det imidlertid full jubel blant aksjonærene i Rec. USA og Kina hadde signert fase 1 av en handelsavtale, og silisium sto på listen blant en hel del andre amerikanske industrivarer som Kina har forpliktet seg til å kjøpe.

Men i helgen kom det en annen melding fra det kinesiske næringsdepartementet.

– En stor skuffelse

Kina har besluttet å videreføre straffetollen på Rec Silicon og andre silisiumsprodusenter, meldte Bloomberg News. Ifølge nyhetsbyrået vil tollen, som er på 57 prosent, gjelde i fem år fra 20. januar.

– Dette vil nok være en stor skuffelse for mange som tenkte at nå er det full tilgang. Det vil nok skape mange spørsmålstegn om den meldingen som kom var det man hadde drømt om, sier analytiker Andreas Bertheussen i meglerhuset Kepler Cheuvreux.

– Så ned på børs?

– Noe annet ville overraske meg, sier han.

Umiddelbart etter børsåpning falt Rec-aksjen, og da børsdagen var over, var aksjen ned over 20 prosent.

– Kina har to år på seg til å kjøpe disse volumene de har lovet, men det er en totalpakke og ikke nødvendigvis brutt ned per produkttype. Om noe er gårsdagens melding i hvert fall en svekkelse av forventningene, sier analytikeren.

I en melding mandag morgen skriver Rec at det ikke venter at beslutningen fra det kinesiske næringsdepartementet vil påvirke Kinas forpliktelse om å kjøpe silisium fra USA under de betingelsene som er lagt til grunn i fase 1-avtalen.

Ikke levedyktig

Bertheussen, som dekker Rec-aksjen med en salgsanbefaling, tror uansett løpet er kjørt for Recs silisium-produksjon i Washington.

– Om de får tilgang eller ikke så er det for sent uansett. Kvaliteten på produktet har endret seg, og kostnadskurven har endret seg så mye i løpet av de siste årene at det hadde ikke vært et spesielt godt businesscase uansett, sier Bertheussen.

Analytikeren tror det er verdier i selskapet, men at Recs prestisjeanlegg i Moses Lake ikke er levedyktig som silisiumfabrikk. Rec bygget anlegget i 2010 og hadde investert 1,7 milliarder dollar.

– Jeg tror egentlig Moses Lake er et minus, for det er et blødende sår. De har en annen fantastisk fabrikk som ligger i Montana som lager gass og silikongass. Den har relativt høy verdi, sier Bertheussen.

– Hvordan skal du håndtere Moses Lake som er en årlig negativ kostnad for selskapet? Eventuelt må man få solgt den til en god pris eller kanskje betale noen for å ta det. Man håper jo noen år frem i tid at det kan bli brukt til batterier, sier han.

I sin melding skriver Rec at det ikke har tatt stilling til om Moses Lake-fabrikken skal startes opp igjen.

– Selskapet vil vurdere markedet for solsilisium i lys av handelsavtalens fase én, skriver selskapet.

I 2018 hadde Rec et underskudd før skatt på 342 millioner dollar, tilsvarende tre milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.