I over et år har USAs president Donald Trumps administrasjon forhandlet med Kina for å redusere USAs store handelsunderskudd til kineserne. Det siste året har vært preget av en lang dragkamp uten at det er meldt om store fremskritt.

De dystre utsiktene for handelen mellom de to stormaktene har nesten tvunget den norske silisiumsproduseten Rec Siliconi kne. Selskapet, som lager superrent silisium til solbransjen ved sitt anlegg i USA, har ikke hatt tilgang til det gigantiske kinesiske markedet.

Inntektene har stupt, og det samme har resultatene.

For tre uker siden varslet styret i Rec at det vurderte en full nedstengning av produksjonen ved sitt eneste produserende anlegg i Moses Lake i Washington. Men i løpet av helgen har selskapet fått fornyet tro og gir Trump honnør for sitt gode arbeid.

Verdens største anlegg med kvart produksjon

Moses Lake er verdens største anlegg for granulært silisium med en produksjonskapasitet på 18.000 metriske tonn. Anlegget har lenge produsert på 25 prosent.

Tirsdag melder Rec at det vil fortsette å drive anlegget på rundt 25 prosent utnyttelse. Styret begrunner det med at de nå vil få mer klarhet i hvorvidt forhandlingene mellom USA og Kina rundt en handelsavtale vil gjøre at Rec igjen får tilgang til det kinesiske markedet for silisium.

I helgen meldte både Wall Street Journal og New York Times at det var store fremskritt i forhandlingene mellom USA og Kina, og en endelig handelsavtale kan bli signert allerede i slutten av måneden.

Takker Trump

Rec Silicon kommer med en særskilt takk til USAs president Donald Trump.

«Rec Silicon er takknemlig og takker den amerikanske regjeringen, spesielt president Trump og USAs handelsrepresentant Lighthizer og hans team for å prioritere interessene av høyteknologiske, innovative produsenter som den amerikanske silisiumsindustrien, og dens meget kompetente arbeidere, i dets pågående handelsdiskusjoner med Kina», skriver Rec i en melding.

Videre ber selskapet den amerikanske regjeringen fortsette å insistere på en umiddelbar terminering av Kinas «lange» handelsembargo på amerikansk eksport av silisium så fort som mulig.

Tapte tre milliarder i fjor

I 2018 fikk Rec et underskudd på 348 millioner dollar, rundt tre milliarder kroner.

I kvartalsrapporten for fjerde kvartal skriver Rec at «solhandelskrigen» mellom Kina og USA, usikre markedsforhold og redusert etterspørsel for selskapets silisium har økt selskapets likviditetsrisiko.

«Nåværende markedsforhold og den fortsatte driften av FBR-anlegget i Moses Lake på 25 prosent utnyttelse utgjør betydelig risiko for selskapets likviditet og dets evne til å overholde nødvendig kontantstrøm fra driften», skriver selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Har du en kommentar til politietterforskningen av Tidal, Nicki?
Slik gikk det da DN spurte superstjernen Nicki Minaj om Tidal-avsløringene.
01:04
Publisert: