Silisiumprodusenten Rec Silicon varsler fredag at den vil starte produksjonen på sitt prestisjeanlegg i Moses Lake i Washington i løpet av fjerde kvartal 2023. Planen er at anlegget skal produsere for full kapasitet i løpet av 2024.

Anlegget har siden 2019 vært stengt som følge av handelskrigen mellom Kina og USA. Det meste av verdens solcellepaneler produseres i Kina og for Rec har det vært avgjørende å kunne selge sitt silisium til dette markedet.

Produksjonsoppstarten skal være et direkte resultat av Hanwhas, selskapets nye storaksjonær, forpliktelse til Rec Silicon, opplyses det.

– Vi diskuterer for øyeblikket å forsyne Hanwha Solutions med silisium og Hanwha Corporation med silangass, sier Rec Silicon-sjef James A. May II i en melding.

Selskapet sikter mot 50 prosent drift i løpet av andre kvartal 2024 og full drift i løpet av fjerde kvartal 2024, opplyses det i kvartalsrapporten.

Rec Silicon understreker at oppstart er avhengig av tilgjengelige markeder.

Venter å hente penger

På kvartalspresentasjonen sier toppsjefen at de venter å måtte hente kapital for å kunne fullføre oppstarten av Moses Lake, skriver nyhetsbyrået TDN Direkt.

– Det eksakte volumet og timingen er noe flytende grunnet intervaller i arbeidskapitalkrav, timingen på kontantstrøm fra prosjektet og utsiktene for relativt store forhåndsbetalinger for å sikre langsiktige kontrakter. Derfor vil jeg ikke gi mer presise estimater i dag. Jeg vil gi mer informasjon til markedet fremover, og jeg vil holde dere informert, sier han og fortsetter:

– Men vi er svært trygge på at vi vil klare å hente inn kapitalen som trengs for å utføre planene våre.

Rec Silicon-aksjen steg umiddelbart 5-6 prosent ved børsåpning, men falt siden tilbake og er en snau halvtime etter børsåpning ned rundt én prosent.

Taper penger

Kunngjøringen kommer samtidig som selskapet legger frem resultater for første kvartal i år.

De viser et resultat før skatt på minus 8,8 millioner dollar av en omsetning på 34,6 millioner dollar.

I samme periode året før var resultat før skatt minus 8,6 millioner dollar av en omsetning på 28,1 millioner dollar.

Driftsresultat før avskrivninger (ebitda) endte på 3,6 millioner dollar, litt ned fra fire millioner dollar i første kvartal i fjor.

Kontantbeholdningen ved utgangen av kvartalet var 204 millioner dollar. Det er nesten dobbelt så mye som utgangen av fjorårets første kvartal og skyldes en kapitalinnhenting i forbindelse med investeringen fra sørkoreanske Hanwha Solutions.

Ser høyere etterspørsel

Ifølge Rec Silicon er etterspørselen etter deres silisium for halvledere og silisiumgass ventet å være høyere i andre kvartal basert på etterspørselen fra selskapets kunder.

Prisene på silisium til solpaneler har holdt seg stabilt rundt 33,4 dollar per kilo i løpet av andre kvartal, opplyses det. Selskapet venter at prisene vil holde seg stabile ettersom etterspørselen fortsatt er sterk på grunn av ekspansjon av fabrikker som lager ingot og wafer.

Ingot er silisiumpølser som blir til når polysilisium smeltes og krystalliseres i en ovn. Disse kuttes så til tynne skiver, kalt wafere, en av hovedkomponentene i solcellepaneler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.