Det kommer frem i en børsmelding fra selskapet onsdag ettermiddag. Det har vært heftig interesse for selskapet, som onsdag var mest omsatte på Oslo Bør.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte silisiumsprodusenten Rec Silicon gjennom sitt Aker-konsern og det heleide investeringsselskapet Aker Capital. Aksjen har de siste dagene opplevd en kraftig oppgang på Oslo Børs, og etter børsslutt onsdag varslet Rec Silicon at det vil hente inn inntil én milliard kroner i ny kapital gjennom utstedelse av aksjer.

Kjell Inge Røkkes Aker Capital garanterer for 300 millioner i kapitalutvidelsen, mens DNB-fond garanterer for 150 millioner kroner.

Den friske kapitalen trenger selskapet for å utvide sin virksomhet i ved anleggene sine i Butte og Moses Lake, samt for generelle selskapsformål, ifølge en børsmelding onsdag ettermiddag.

Selskapet skriver også i meldingen at det tar sikte på å plassere kapitalinnhentingen blant investorene innen klokken 08:00 torsdag morgen. Kapitalutvidelsen er delt i to deler, ettersom dagens emisjonsfullmakt fra aksjonærene på forrige generalforsamling ikke er stor nok. Det planlegges derfor en ny generalforsamling i november for å vedta den andre delen av kapitalutvidelsen.

Rec Silicon-styret skriver i meldingen også at det vil vurdere å gjøre en såkalt reparasjonsemisjon. Det er en kapitalutvidelse der de av dagens aksjonærer i selskapet som ikke får anledning til å tegne seg i den rettede kapitalutvidelsen, kan tegne seg for å opprettholde helt eller delvis sin eierandel i selskapet.

Rec Silicon-aksjen har nesten tredoblet seg siden begynnelsen av oktober. Onsdag ble REC-aksjen handlet for 11,90 kroner. Selskapets markedsverdi er på 3,2 milliarder.

Meglerhusene Arctic Securities og Pareto Securities er tilretteleggere for kapitalutvidelsen, som gjøres som en såkalt book building, der meglerhusene lodder interessen blant mulige investorer og så tildeler aksjene.

Ofte bestemmes også tegningskursen i denne delen av prosessen, men Rec Silicon har allerede bestemt at tegningskursen skal være 10,80 kroner, litt under onsdagens sluttkurs på Oslo Børs på 11,38 kroner.

Samarbeidsavtale

Tirsdag ble det kjent at silisiumsprodusenten har inngått avtaler med selskapene Violet Power og Group14 Technologies. Hittil i år har Rec Silicon-aksjen steget mer enn 300 prosent, hvorav 216 prosent de siste tre ukene.

Avtalen med Group14 Technologies baserer på utviklingen av et fullskala produksjonsanlegg ved Recs nåværende anlegg ved Moses Lake. Her forventer de å produsere årlig 12.000 tonn silisiumsprodukter til batteribruk i 2023.

Rec skriver i meldingen at de nå har sikret seg likviditet som gjør det mulig å forberede en beslutning og finansiering av oppstart av Moses Lake-fabrikken gjennom andre halvår 2021.

«Det er mål om en slik oppstart i 2022 etter fortsatt positiv utvikling i så vel solenergi- som batterimarkedene, der selskapet mener det er godt posisjonert for å bli en ledende amerikansk produsent av silan og superrent silisium», heter det i meldingen.

Gullinvestering for Røkke

I desember i fjor ble det kjent at investoren Jens Ulltveit-Moe hadde solgt sine 64,2 millioner aksjer i Rec Silicon til Røkkes Aker Capital til en sum av 85 millioner kroner. Den samme posten er i dag opp mer enn 430 prosent. Etter børsslutt onsdag var Aker Capitals aksjepost verdt over 730 millioner kroner.

Andre aksjonærer med store poster i Rec Silicon inkluderer Ketil Skorstad gjennom Tigerstaden as og Jakob Hatteland.

Onsdag formiddag ble det kjent at Rec Silicon-partner Group 14 Technologies også planlegger å hente inn kapital for å finansiere anlegget på Moses Lake.

Tap i andre kvartal

Selskapets rapport for årets andre kvartal viste et underskudd på 368 millioner kroner, og nedskrivninger i hundremillionersklassen. Nettogjelden hadde også økt til 1,6 milliarder norske kroner.

– Jeg er fornøyd med det finansielle og driftsmessige resultatet av vår halvledervirksomhet ved Butte-fabrikken tross koronautfordringer. Forsinkelser i innføringen av fase 1-handelsavtalen med Kina fortsetter for øyeblikket å forsinke restarten av fabrikken i Moses Lake, sa Rec-sjef Tore Torvund i en børsmelding i forbindelse med resultatene.

Ifølge selskapet var de elendige tallene et resultat av lav etterspørsel på grunn av koronakrisen, noe som igjen hadde ført til økt likviditetsrisiko. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.