Kjell Inge Røkke-dominerte Rec Silicon la frem tall for fjerde kvartal og helåret 2020 fredag morgen.

Av den ferske rapporten går det frem at silisiumprodusenten fikk et resultat før skatt på minus 26,6 millioner dollar, av inntekter på 36 millioner dollar i fjerde kvartal i fjor.

Sammenlignet med samme kvartal året før økte inntektene med rundt fire millioner dollar, mens resultatet før skatt falt fra minus 45,5 millioner dollar.

Driftsresultatet i fjerde kvartal i fjor endte på minus 5,3 millioner dollar, mot minus 14,1 millioner dollar i fjerde kvartal året før.

Det er Røkke-dominerte Aker som er største eier i Rec Silicon, gjennom Aker Horizons. Det eier i overkant av 20 prosent av aksjene i silisiumprodusenten. Selskapet driver med fornybar energi, mer presist produksjon av silisium til solcelleindustrien.

Mer cash, mindre gjeld

I en børsmelding skriver selskapet at det ved utgangen av kvartalet hadde en kontantbalanse på 134,9 millioner dollar, en økning på 99 millioner dollar fra utgangen av tredje kvartal i fjor.

Netto gjeld ved utgangen av kvartalet var på 84,7 millioner dollar.

Selskapet gjennomførte en emisjon i fjor høst, der det ble hentet én milliard kroner i friske penger.

Videre skriver Rec Silicon at koronasituasjonen fortsetter å utgjøre en betydelig risiko for selskapet, og at den endelige effekten av pandemien avhenger av hvor lenge det vil ta før den økonomiske situasjonen bedrer seg.

For hele 2020 ble resultatet før skatt på minus 69,3 millioner dollar, mot minus 127 millioner dollar i 2019. Driftsresultatet endte på minus 38,9 millioner dollar, mot minus 82,6 millioner dollar året før.

Selskapet produserte 192 tonn polysilisium i fjerde kvartal 2020, mens salgsvolumet av polysilisium var 338 tonn i kvartalet. Salgsvolumet av silangass var 881 tonn i fjerde kvartal.

Venter gjenåpning av USA-fabrikk i 2023

I kvartalsrapporten opplyses det at selskapet venter at fabrikken i Moses Lake i USA blir gjenåpnet når det kinesiske markedet for polykrystallinsk silisium gjenåpner. Polykrystallinsk silisium blir brukt som råstoff i blant annet solcelleanlegg.

Fabrikken har vært stengt siden andre kvartal 2019 på grunn av «utfordrende markedsforhold og kinesisk toll på polykrystallinsk silisium produsert i USA».

I rapporten skriver selskapet at den estimerte, fremtidige kontantstrømmen inkluderer en antagelse om at fabrikken er oppe og går igjen i 2023.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
Video fra Dagens Næringsliv
03:53
Publisert:

Røkke vil inn i styret

Rec Silicon-aksjen har mer enn femdoblet verdien siden utgangen av september, og doblet seg de siste to månedene. Den siste uken har pilen imidlertid pekt nedover, og ved handelsslutt torsdag var aksjen ned rett over åtte prosent til sluttkurs 20,86 kroner.

Røkke-dominerte Aker er gjennom Aker Horizons dominerende eier i Rec Silicon med 24,7 prosent eierandel. Røkke kjøpte mesteparten av aksjeposten, 23 prosent, på billigsalg av Jens Ulltveit-Moe i desember 2019 for 85 millioner kroner, tilsvarende en aksjekurs på 1,33 kroner.

Tidligere i februar ble det klart at Røkke krever å bli styreleder i Rec Silicon. Samme dag steg Rec Silicons aksjekurs mer enn ti prosent.

Selskapet er priset til 7,8 milliarder kroner på Oslo Børs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.