I en tidligere versjon av denne saken fremsto det som hobbyinvestorer på nettforumet Reddit kollektivt har gått inn for å presse opp sølvprisene. Det kan imidlertid ikke fastslås om det er brukerne i Reddit-tråden WallStreetBets som står bak sølv-kjøpene.

Hobby-tradere på nettforumet Reddit planla for to uker siden et koordinert angrep mot det børsnoterte videospillselskapet Gamestop. I ettertid har hobby-tradere gjennom forumet funnet ulike investeringsobjekter som de kollektivt har investert, som blant annet Nokia og Blackberry.

Fredag var det store utslag i sølvmarkedet.

– På torsdag og fredag så vi en betydelig økning i kjøpsopsjoner i indeksfond som handler i sølv. En eksplosjon, er riktig ord her! Når helgen kom og markedene holdt stengt, så man at alle utsalgsstedene som selger fysisk sølv gikk tom – den ene etter den andre. Det sier kredittanalysesjef i Sparebank1 Markets, Pål Ringholm.

Ved åpning mandag steg sølvprisene med ti prosent.

Rekordbeløp

Tall fra investeringsgiganten Blackrock viser at nesten én milliard dollar strømmet inn i iShares Silver Trust (SLV), som er det største børsnoterte fondet (ETF) i sølvmarkedet.

Investeringene kom etter at en bruker i tråden «/r/wallstreetbets» på Reddit oppfordret andre brukere til å investere i fondet for å presse bankene som shorter aksjen. Shorte betyr at de vedder på at aksjen skal falle i verdi.

Sølv som blinker. En rekke med sølvbarer på en kilo stykket. Nå presser småinvestorer prisen opp.
Sølv som blinker. En rekke med sølvbarer på en kilo stykket. Nå presser småinvestorer prisen opp. (Foto: David Gray/Bloomberg)

Det børsnoterte fondet Silver Trust har aldri opplevd så mye kapital inn i fondet på én dag.

Samtidig foregår det heftig debatt i de samme forumene. På bare én dag fikk tråden «Wall Street Bets» 1,5 millioner nye brukere. Nå spekulerer flere av de etablerte brukerne som har gått mot hedgefondene gjennom å kjøpe aksjer i Gamestop, at mange av de nye brukerne kan knyttes store hedgefond som ønsker å presse prisene på sølv opp. På denne måten tas fokuset vekk fra Gamestop, hevder flere av brukerne.

Ønsker store tap

Mange «Wall Street Bets»-brukere jublet over da investeringene deres resulterte i milliardtap for flere hedgefond i forrige uke. Blant annet tapte hedgefondet Melvin Capital Management 53 prosent på investeringene sine i januar, der brorparten av tapet kom fra Gamestop-shorten.

Reddit-brukeren «TheHappyHawaiian» håper nå at oppskriften gjentar seg med brukernes sølv-investeringer.

På den andre siden er analytikere i Commerzbank tvilende til at investorene fra Reddit vil kunne påvirke prisen over tid, ifølge Financial Times.

– Vi er sikre på at innflytelsen fra privatpersoner på sølv ikke vil vare så lenge, sa analytikere i Commerzbank.

Prisen for sølv steg med seks prosent i løpet av forrige uke.

– Det er et tullete ærend og et økonomisk anarki. Noen kommer til å bli skadet, sier råvareinvestoren Ross Norman til Financial Times.

DNs finansredaktør om Gamestop-sirkuset: – Dette er helt unikt og vil ende i tårer
Småinvestorer som organiserer seg via sosiale medier ryster de profesjonelle investorene. Det som skjer i Gamestop nå kan vi kalle et Donald Trump-øyeblikk i aksjemarkedet, sier DNs finansredaktør Terje Erikstad.
02:02
Publisert:
Kredittanalysesjef i Sparebank1 Markets Pål Ringholm.
Kredittanalysesjef i Sparebank1 Markets Pål Ringholm. (Foto: Mikaela Berg)

– Fascinerende

Ringholm peker på hvordan hverken økningen i Gamestop-aksjen eller nå sølvprisen, har bakgrunn i økonomien eller nyheter i markedet.

– Det er fascinerende. Enkelte sølvaksjer har steget nesten 50 prosent.

Han forteller at sølvmarkedet er mye større, og at det dermed er desto mer fascinerende at hobby-investorer fra Reddit beveger seg fra Gamestop.

– De beveger seg inn i en av verdens mest toneangivende markeder. Det er en mye røffere og tøffere jobb i dette markedet. Det er et helt annet dyr enn Gamestop-aksjer, sier han.

Konsekvensene kan ramme de samme som drar prisene opp – altså hobby-investorene.

– Så lenge toget går, vil noen tjene penger på det. Det er en sannsynlighet for at proffene kommer til å gjøre det bedre en ikke-proffene. Statistisk er det de med finansielle muskler, som tenderer til å gjøre det bedre, sier Ringholm. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.