Tirsdag var hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,2 prosent på det verste, før den snudde endte handelsdagen med en oppgang på 0,45 prosent.

Flere av børsens tungvektere bidrar til den negative stemningen. Equinor og Yara falt henholdsvis 0,3 og 3,0 prosent.

Selskapene befinner seg for tiden midt i resultatsesongen, og før børsåpning tirsdag var det duket for nok et kvartalstalls-rush. Norsk Hydro var blant dem som kunne vise til nok et solid kvartal med en omsetning på 52,4 milliarder kroner, og et resultat før skatt 6,6 milliarder.

Markedsaktørene så først ut til å være godt fornøyd med resultatet, og sendte Norsk Hydro-aksjen opp nær to prosent i åpningsminuttene. Aksjen steg 3,5 prosent.

Resultatsesongen fortsetter

Også Kjell Inge Røkkes oljeserviceselskap Aker Solutions leverte et sterkt resultat tirsdag morgen. Aksjen steg 3,3 prosent.

For Vår Energi var det verre da resultatene ble langt frem. Energiselskapet måtte nemlig rapporterte om bokførte nedskrivninger på en halv milliard i forbindelse med Balder X-prosjektet, og leverte et langt svakere resultat enn ventet. Vår Energiaksjen faller 1,4 prosent.

Netthandelkonsernet Komplett leverte også på den skuffende siden, og rapporterte om tap på over 40 millioner kroner før skatt i tredje kvartal. Komplett-aksjen har allerede falt nær 80 prosent så langt i år, og det ser ikke lysere ut etter kvartalsrapporteringen. Aksjen falt 8,6 prosent.

Tirsdag morgen ble det i tillegg kjent at biotekselskapet BerGenBio, som har hatt et bratt kursfall så langt i år, har sikret en lånefasilitet fra Meteva as på 100 millioner kroner. Meteva as er kontrollert av Trond Mohn som også er største aksjonær i biotekselskapet, og BerGenBio-aksjen steg 2,5 prosent.

Oppgang i USA

De amerikanske selskapene er også i full gang med rapporteringen for tredje kvartal, og sterke resultater var med på å løfte de tre ledende indeksene på Wall Street i går.

Den brede S&P 500 indeksen steg 1,2 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq var opp 0,86 prosent mandag.

I går kom også PMI-tall for eurosonen og USA. PMI er en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer og måler vareflyten i bedriftene. Verdier over 50 indikerer økt aktivitet, mens verdier under 50 indikerer fallende aktivitet.

Tallene var gjennomgående svakere enn ventet noe som viser at aktiviteten nå faller på begge sider av Atlanteren. I USA havnet total PMI på 47,3 mot ventede 49,2, og for industrien havnet indeksen på 49,9 mot ventede 51.

– Det er tydelig at høyere renter i tillegg til høy prisstigning setter en demper for veksten i amerikansk økonomi. Nye ordre falt til det laveste nivået siden mai 2020, skriver Nordea i en morgenrapport tirsdag.

Samtidig advarer sjeføkonom i DNB Kjersti Haugland om å tolke dette som et signal om at inflasjonen er på vei ned:

– Det er dessuten urovekkende at det fortsatt er et uvanlig stort flertall av bedrifter som melder om videre oppgang både i innkjøps- og utsalgspriser. Det er ingenting som tyder at inflasjonen, som har kommet opp som en løve, skal komme ned som en skinnfell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.