Norske Skog lanserte sent fredag i forrige uke en redningsplan for å stable den norske industrigiganten på bena igjen. Planen innebærer å hente inn 700 millioner i frisk kapital, utsette låneforfall og å omdanne gjeld til egenkapital.

Aksjonærene må ta sin del av tapene for å få planen i boks. Når obligasjonseiernes lån konverteres til aksjer i selskapet, vil aksjonærene kun sitte igjen med en eierandel på ti prosent i selskapet. 

Rikard Storvestre er gjennom sitt privateide investeringsselskap Nobelsystem Scandinavia as nest største aksjonær i selskapet med en aksjepost 3,58 prosent. Han liker redningsplanen dårlig. 

– Verste som kunne skjedd

– Det er ikke en gunstig løsning for aksjonærene. For dem som har vært med i 20 år, er dette en katastrofe. Hvis selskapet blir reddet, er det bra, men dagens aksjonærer er nullet ut, sier Storvestre. 

Investoren reagerer på at planen innebærer å gi 90 prosent av aksjene til de usikrede obligasjonseierne. 

– Den løsningen har vært gjort av folk som ikke har aksjeinteresse i selskapet. Den er gjort av advokater og folk som ikke har økonomiske interesser i Norske Skog, sier Storvestre, som når har avskrevet investeringene sine.

– Det hadde nesten vært bedre om selskapet gikk konkurs. Den foreslåtte restruktureringsplanen er nesten det verste som kunne skjedd dagens aksjonærer, legger han til.

25 mill. euro blir fortrinnsrettet for dagens aksjonærer

 På topp i mars 2002 var Norske Skog-aksjen verd 157 kroner. Tirsdag handles Norske Skog-aksjen til 72 øre og er ned nær 13 prosent på Oslo Børs. 

Inntil 25 millioner euro – tilsvarende 237 millioner kroner – i den foreslåtte emisjonen på 70 millioner euro vil bli fortrinnsrettet for dagens aksjonærer.

Emisjonen skal bidra til å finansiere konsernets planlagt vekstprosjekter og forbedringsinvesteringer i kjernevirksomheten. 

– De skal ikke stresse inn i en løsning

Tidligere styreleder i Norske Skog, Jon-Aksel Torgersen, sitter gjennom sitt private investeringsselskap Fiducia as på 2,2 prosent av aksjene i Norske Skog og er dermed femte største aksjonær i selskapet. Han mener det er for tidlig å si noe om redningsplanen til selskapet. 

– Jeg kjenner ikke planen i detalj. Jeg vil heller se på den når den kommer frem som endelig. Dette blir et generalforsamlingsvedtak, så det blir sikkert vesentlig forberedt. Da får vi et endelig resultat, sier Torgersen. 

– Hvordan forholder du deg til situasjonen?

– Foreløpig ser jeg situasjonen som uforandret. De sier selv at de har rimelig god kontroll på den løpende driften. De skal ikke stresse inn i en løsning. Det tror jeg ingen er tjent med, sier Torgersen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hyttebilen
Alfa Romeo Stelvio er like egnet som transport til hytta som til operaen i Milano.
00:53
Publisert: