– Kommer vi til å se en mynt som overgår bitcoin sin markedsverdi? Ja, jeg tror definitivt det er mulig innen de neste tre til fem årene, sier George Tung, en av grunnleggerne av analyse- og rådgivningsselskapet Cryptos R Us, til Marketwatch.

Prisen for én bitcoin har steget med elleville 1688 prosent i år, og euforien fortsetter å bre seg rundt i markedet.

Mange har lyst til å ta opp kampen mot bitcoin, og per 15. desember er det ikke mindre enn 1357 utfordrere til verdens mest verdifulle digitale valuta.

Marketwatch serverer nå en liste over syv digitale valutaer som kan slå an, basert på anslag hentet inn fra ulike analytikere.

Litecoin

Grunnlagt i 2011 av tidligere Google-ansatt Charlie Lee med en markedsverdi på 14,6 milliarder dollar.

Målet til Lee har vært å kutte ned på tiden som trengs for å bekrefte en transaksjon. Litecoin er laget for å produsere flere mynter enn bitcoin og har en grense på 84 millioner mynter, mot bitcoin grense på 21 millioner. Rundt 54 millioner mynter er utvunnet.

– Jeg tror kanskje vi er fem år unna før folk faktisk begynner å bruke bitcoin og Litecoin som valuta i den virkelig verden, sier Charlie Lee i et telefonintervju med CNBC fredag.

Monero

I likhet med bitcoin er det ingen som vet hvem som har skapt Monero. Den har nå en markedsverdi på 4,8 milliarder dollar.

De som støtter Monero hevder at den er helt anonym i motsetning til bitcoin der alle transaksjoner er sporbare. Monero er også registrert på en blokkjede, men er gjort så komplisert at den i utgangspunktet skal være umulig å spore. Ifølge Marketwatch ble Monero brukt av hackerne bak det verdensomspennende dataviruset WannaCry.

Neo

Grunnlagt av kinesiske Da Hongfei og Erik Zhang i 2014, og har en markedsverdi på tre milliarder dollar.

Den blir kalt Kinas ethereum, og kan ifølge Tung eksplodere hvis Kina løsner på reguleringene av digitale myntemisjoner (ICO) og bitcoin.

Cardano

Grunnlagt av blokkjedeutvikleren Input Output Hong Kong. Markedsverdi på 5,5 milliarder dollar.

Prosjektet ble startet i 2015, men lanserte ikke kryptovalutaen før for noen få måneder siden, og har eksplodert siden.

Cardano er fortsatt ganske ukjent, men er ifølge Marketwatch stort innen private transaksjoner og har tilpasset seg myndighetenes reguleringer godt. Administrerende direktør i selskapet som står bak mynten, Charles Hoskinson, mener Cardano takler problemer som bærekraft, interoperabilitet (systemers evne til å samarbeide red.anm.) og skalering, slik at den kan gå fra bare en spennende valuta til å bli noe som kan brukes av milliarder av mennesker.

Ripple

Lansert av Ryan Fugger, Chris Larsen og Jed McCaleb i 2012, og har en markedsverdi på 31,2 milliarder dollar.

Ripple har steget 230 prosent bare den siste uken.

Ripple forsøker å få med seg internasjonale finansinstitusjoner for å kunne gjennomføre store pengetransaksjoner på tvers av landegrensene – i konkurranse med Swift-plattformen, som banker har benyttet siden 1970-tallet.

I løpet av de siste månedene har Ripple fått på plass avtaler med over 100 banker og finansinstitusjoner.

Iota

Denne kryptovalutaen er delvis norsk med Kongsberg-mannen David Sønstebø som en av de fire grunnleggerne. Iota har nå en markedsverdi på 10,5 milliarder dollar.

Iotas viktigste fortrinn er at den ikke har noen transaksjonsgebyrer eller andre handelsbegrensninger. Den har heller ingen utvinnere ettersom alle myntene er laget fra starten. Hver transaksjon man gjør blir brukt til å validere to nye transaksjoner, noe som gjør alle eiere av Iota en «utvinner».

Målet med Iota er ifølge David Sønstebø at det skal bli en teknologi som sørger for datautveksling og betaling for tingenes internett.

Bitcoin cash

Denne ble skapt av en gruppe mennesker som splittet blokkjeden bak bitcoin. Den er nå kontrollert av flere uavhengige grupper av utviklere. Den så dagens lys da bitcoin gikk igjennom en splittelse, en såkalt fork, da man var uenige internt i bitcoinmiljøet om veien videre for den digitale valutaen.

Bitcoin cash er identisk med den opprinnelige bitcoin-valutaen, men med en viktig forskjell. Den underliggende programvaren er blitt oppdatert slik at det er mulig å foreta åtte ganger flere transaksjoner enn med bitcoin.

Den har nå en markedsverdi på 29,6 milliarder dollar. Til sammenligning har bitcoin en markedsverdi på 289,7 milliarder dollar.

Slik kan man analysere kryptovaluta

Analytiker George Tung i Crypto R Us ser på fire forskjellige ting når han skal analyse om en kryptovaluta kan fly opp i skyene eller ei. (Vilkår)

  1. Studer gruppen bak valutaen. Se på hvor de kommer fra og har de vært involvert i kryptovaluta før. De digitale valutaene med høyeste markedsverdi har som oftest en anerkjent gruppe bak den.
  2. Se på mulighetene. Se på hvor anvendelig den er. Noen digitale valutaer gir ingen mening fordi de prøver å løse et problem som ikke trenger å løses, mener Tung.
  3. Sjekk hvor langt de er i prosessen. Se om de har testet ut mynten, om det kommer noen nye presentasjoner og om det kommer noen splittelser.
  4. Prøv å vurdere verdien av mynten. Tung mener veldig mange digitale valutaer er priset altfor høyt. Disse pleier han å holde seg unna.
Julen er ikke helt som du tror: Tafsefesten
Kjetil Wiedswangs julekalender: På 1700-tallet var julen en fylle- og tafsefest. Så fikk kirken, kongen og Ludvig Holberg nok.
01:15
Publisert: