– Vi har ikke toppet den listen tidligere. Jeg gikk igjennom listen tilbake til 1980-tallet. Den fantes ikke på toppen én eneste gang, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Markets.

Han har rangert alle verdens børser etter hvor mye de har steget så langt i år. Helt på toppen troner Norge og Oslo Børs. Hovedindeksen har steget nesten 16 prosent i 2018.

– Det har vært et rart marked, sier Næss.

Oljefest

Han er ettertrykkelig klar på at det er oljeprisen som har vært med å dra opp børsen. Hittil i år har oljeprisen steget 23 prosent. Det har smittet godt av på oljeselskapene. Næss sier at oljeselskapene ved inngangen til året utgjorde 24 prosent av markedet målt i markedsverdi, men at de så langt i år står for hele to tredjedeler av oppgangen på børs.

Og det gjelder omtrent kun Norge.

– Ser du globalt på sektorfordeling har ikke energisektoren gått særlig mer enn markedene, sier Næss.

– Hvorfor gjør norske oljeselskaper det så bra da?

Robert Næss.
Robert Næss. (Foto: Eivind Senneset)

– Jeg sliter med å forstå det, men det viktigste er kanskje at de er mer eksponert mot oljepris enn oljeselskap i andre land, sier han.

Like bak Oslo Børs kommer Qatar-børsen og Abu Dhabi-børsen. Begge er oljenasjoner.

Energisektoren på Oslo Børs har steget 36 prosent i år.

Satser på sparebanker

Næss tror imidlertid ikke at Oslo Børs kommer til å holde på plassen resten av året. Han tror heller ikke at oljeaksjer er det man burde satse på nå.

– Jeg tror ikke det er det beste alternativet, sier investeringsdirektøren, som selv er mest positiv til norske sparebanker.

– Norsk økonomi går bra, så da turer de videre og man får en grei avkastning på egenkapitalen, sier han.

Næss ser ingen grunn til å gå ut av aksjer til tross for veldig høy prising mange steder i verden. Han sier at mye tyder på at inntjeningen til selskapene ser hyggelig ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Man skal aldri undervurdere politikeres evne til å rote det skikkelig til
DNs kommentator Kjetil Wiedswang om tre brexit-løsninger.
02:11
Publisert: