– Når du ser på den årlige avkastningen, ser det ikke så imponerende ut, men over tid har Oslo Børs prestert vesentlig bedre enn globale aksjer, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea.
Næss, som er viden kjent som en «regnemaskin», har ved å sette sammen ulike datakilder sett på hvordan Oslo Børs har prestert sammenlignet med globale aksjer de siste 50 årene.
Den årlige avkastningen på Oslo Børs har vært på 10,7 prosent i perioden, mens globale aksjer har gitt en avkastning på 8,3 prosent. Utbytte er inkludert i begge indeksene.
Over tid blir denne forskjellen enorm, noe som gjør at Oslo Børs kommer ut som soleklar vinner.
Oslo Børs ble knust
Utregningen til Næss viser at det spesielt er i perioden etter år 2000 at Oslo Børs har seilt ifra. I denne perioden har den oljedominerte børsen gjort det langt bedre enn globale aksjer.
Nå har dette endret seg.
Mens 2019 ble et godt år for Oslo Børs med en avkastning på 16,5 prosent, gjorde de amerikanske børsene det nesten dobbelt så bra.
Det gjør at for første gang siden 1990-tallet har vi lagt bak oss et tiår hvor globale aksjer har gjort det bedre enn hovedindeksen her hjemme.
Næss tror denne utviklingen vil fortsette.
– Jeg har mer tro på globale aksjer, sier han.
Mye har endret seg
Det er mye som har forandret seg på Oslo Børs det siste tiåret. Tidligere fulgte hovedindeksen i stor grad utviklingen til globale aksjer, bare at den svingte kraftigere. Slik er det i mindre grad enn før.
I løpet av de siste årene har det vært flere tilfeller hvor globale aksjer har fått et oppsving, uten at det har gått like bra på Oslo Børs.
– Ved inngangen til tiåret var Oljeservice den største gruppen på Oslo Børs, nå er det sjømat, sier Næss.
Sjømat utgjør nå 17 prosent av Oslo Børs, mens oljeservice kun utgjør seks prosent.
Avkastning på 740 prosent
Samtidig er det mye som ikke har endret seg. Helse- og teknologiaksjer har vi fremdeles lite av i Norge, noe som noe av grunnen til at Næss tror at norske aksjer vil underprestere fremover. Han tror at spesielt helsesektoren vil gjøre det bra fremover.
– Jeg har en del helseaksjer i våre porteføljer, sier Næss, som forvalter flere fond for Nordea.
Samtidig har han lite av både olje og sjømat.
– Sjømat har gjort det veldig bra, selv om inntjeningen skuffet i fjor, sier Næss, og utdyper at han tror en del av potensialet i sjømataksjer nå er tatt ut.
De sjømataksjene som fantes for ti år siden, har gitt en avkastning på «småpene» 740 prosent, forklarer Næss.
Dessuten ser han flere mulige trusler fremover, blant annet økt konkurranse fra landbaserte oppdrettsanlegg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.