Hovedindeksen på Oslo Børs falt 3,1 prosent siste uke. Det gikk hardt utover aksjeplukkerne i DNs porteføljekonkurranse som alle leverte negativ avkastning. Gjennomsnittlig endte de tre porteføljene samlet ned 4,8 prosent.

Samtidig opplevde børsene i både USA og Asia blodrøde dager, som spredte seg videre til Norge og resten av Europa mandag morgen. Nå er spørsmålet om det er en korreksjon eller om det markerer startskuddet på en stor nedtur i aksjemarkedet.

«Overreaksjon»

Analysesjef Lars Daniel-Westby i Sparebank 1 Markets tror børsfallet er en overreaksjon som kommer av en frykt for raskere renteoppgang enn antatt i USA.

– Det som følge av at lønnsveksten tar tak i inflasjonen, og heller mot førstnevnte, påpeker analysesjefen i en oppdatering til DN.

Han mener det er et par observasjoner som er verdt å merke seg.

– For det første så representerer den siste tiden på børsen den lengste korreksjonsfrie perioden vi har målbar, og tiden er moden for en mindre korreksjon. For det andre er ikke prisingen på børsen på nivåer hvor vi tidligere har sett større korreksjoner.

«Fyrer på alle sylindre»

Analysesjefen trekker også frem at det ofte kommer varselskudd fra globale makroindikatorer i forkant av en krise.

– I disse dager fyrer både USA og Europa på alle sylindere, sier Westby.

Blant annet kom det fredag jobbtall fra USA som viste at det ble skapt 200.000 nye jobber i januar, som var flere enn ventet på forhånd.

Tar inn lakseaksjer

Både DNB Markets og Arctic Fund Management kvittet seg i midten av januar med ukeporteføljenes sjømataksjer. Porteføljeforvalter Alexander Larstedt Lager i Arctic kastet Marine Harvest på dør, mens aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets tok ut Grieg Seafood.

Denne uken tar begge inn lakseprodusenten Salmar i porteføljen. Larstedt Lager ønsker også Lerøy Seafood Group velkommen til porteføljen.

– Lakseprisene har holdt seg relativt greit så langt i 2018, på tross av sterk tilbudsvekst fra i fjor. Aksjene i sjømatsektoren prises lavt sammenlignet med resten av selskapene på Oslo Børs, sier Larstedt Lager om valget om å satse på sjømatsektoren igjen.

Han tror at man på sikt burde være investert i lakseaksjer.

– Det gitt en global etterspørsel og sterke begrensninger på ny kapasitet i Norge, påpeker han.

Salmar er så langt i år ned 9,81 prosent til kurs 223 kroner mandag morgen. Men der hovedindeksen på Oslo Børs opplevde en liten korreksjon sist uke, hadde Salmar en stigning på over fem prosent. (Vilkår)