Det ser ut til at aktørene i amerikansk aksjemarked går en rolig avslutning på uken i møte, der de tre ledende indeksene alle ligger med små utslag etter fredag kveld:

S&P og Nasdaq Composite steg 0,1 prosent, mens Dow Jones endte uendret fra torsdag.

Etter en kraftig oppgang tirsdag, har uken samlet sett bydd på en oppgang på 2,4 prosent for samleindeksen S&P 500.

Russel 2000-indeksen, som speiler utviklingen til 2000 mindre selskaper, steg hele fem prosent tirsdag – og ligger an til en oppgang på 4,4 prosent denne uken.

JP Morgan skeptisk til aksjer

Midtveis i november er de to indeksene opp henholdsvis 7,6 og 6,7 prosent siden månedsskiftet, og november har med andre ord gitt pen utvikling for aksjonærene.

Investeringsbanken JPMorgan er imidlertid ikke overbevist, hvilket kommer frem i et kundenotat omtalt av TDN Direkt:

– Vi mener at risk-reward i aksjer fortsatt ikke er attraktiv: en restriktiv pengepolitikk vil sannsynligvis vedvare en stund, aksjeverdsettelser er høye, og forbrukere vil sannsynligvis begynne å trekke seg tilbake gitt en avtagende likviditetsbuffer, høye renter på en rekke forbrukslånprodukter, strammere utlånsstandarder og økende mislighold, skriver investeringsbanken.

Den legger til:

– Dette vil sannsynligvis føre til etterspørselsødeleggelse og svekket prissettingsevne og marginer for selskaper i de kommende kvartalene, noe som antyder at konsensusforventninger som ser etter inntjeningsvekst neste år virker for optimistiske.

I rentemarkedet er tiårig amerikansk statsrente, også kjent som tiåringen, ned 1,7 basispunktet fredag ettermiddag, og handles på nivåer rundt 4,43 prosent.

Oljeprisen henter seg inn

Ellers har et brått oljeprisfall vakt oppmerksomhet – torsdag falt prisen for nordsjøoljen brent med nær fem prosent, en bevegelse Bloomberg tilskrev fullere amerikanske råoljelagre, trolig forsterket av automatisert handel. Omtrent hele fallet hentes inn fredag, særlig grunnet en prisoppgang som har tiltatt i styrke utover kvelden.

I 19-tiden koster et fant brent-olje 80,7 dollar, opp 4,2 prosent siden midnatt. West Texas Intermediate, den amerikanske referansen, koster samtidig 76 dollar i spotmarkedet, en oppgang på 4,3 prosent over like lang tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.