Torsdag åpner Moskva-børsen for handel i 33 russiske aksjer, inkludert i noen av de største selskapene som Gazprom og Sberbank. Bevegelsene er store og helt forskjellige avhengig av hvilken valuta du velger å måle i.

  • Fra start falt RTS-indeksen, som regnes i dollar, rundt 15 prosent, men har hentet seg kraftig inn igjen og er nå ned bare noen få prosent.
  • Moex-indeksen, som regnes i rubler, stiger derimot 11 prosent.

I løpet av få dager i februar kollapset den russiske rubelen og mistet mer enn 40 prosent av verdien mot amerikanske dollar. Siden har den russiske valutaen hentet igjen omtrent halvparten av verdien.

Av de 33 aksjene som handles på RTS-indeksen stiger nesten alle sammen, men markedet tynges av salg i Russlands nest største bank VTB Bank. Banken er på sanksjonslistene. Fallet er på knappe to prosent, men aksjen er den utvilsomt mest omsatte med god margin.

Flyselskapet Aeroflot dagens foreløpige taper med et kursfall på rundt ni prosent.

Flere begrensninger

28. februar stengte Russland all handel på Moskva-børsen for å hindre investorflukt ut av russiske verdipapirer etter sanksjoner, rubelkollaps og exit fra utenlandske selskaper. Siden har markedet ventet på når dørene igjen ville åpne.

Torsdag skjedde det, men åpningen skjer imidlertid med store begrensninger.

  • Sentralbanken har forbudt utlendinger å selge russiske verdipapirer, for å dempe salgspresset på børsene. Det er ikke kommet meldinger om at dette har endret seg.
  • Den russiske sentralbanken har innført forbud mot shortsalg. Å ligge short betyr at man vedder på at aksjer vil falle i verdi. Slike posisjoner vil kunne forsterke et fall.
  • Det vil kun åpnes for handel i 33 av rundt 50 aksjer. Disse 33 aksjene har Moskva-børsen som sin primære markedsplass. Selskaper som har utenlandske børser som sin primære markedsplass, men også er notert i Moskva, åpner ikke for handel.

Den nesten en måned lange nedstengningen av Moskva-børsen er den lengste i landets moderne historie. Børsen hadde begynt å falle lenge før Russland invaderte Ukraina, men dagen selve invasjonen fant sted falt børsen hele 38 prosent. Dagen etter spratt den litt opp igjen, før sentralbanken stengte all handel på ubestemt tid.

Selv om børsen har vært stengt, har markedet likevel fått indikasjoner på hvordan det kunne gå når den åpnet igjen. Flere av de russiske aksjene, deriblant Gazprom og Sberbank, er nemlig også notert i London. DN har tidligere skrevet at 98 prosent av russiske aksjeverdier på London-børsen er borte.

Tidligere i mars sa Russland at det vil bruke ti milliarder dollar fra sitt statsfond til å kjøpe opp svekkede lokale aksjer. Til sammenligning var markedsverdien på selskapene i den russiske hovedindeksen, Moex-indeksen målt i rubler, 650 milliarder dollar før det store børsfallet begynte 21. februar, skriver Bloomberg News.

Oljefondet skal selge

Flere utenlandske aktører har for lengst varslet en exit fra sine operasjoner i Russland. Oljefondet her på berget har fått ordre fra regjeringen om å fryse investeringene sine i Russland, og begynne å selge seg ut.

Ved årsskiftet hadde Oljefondet investeringer i Russland for rundt 27 milliarder kroner. På en pressekonferanse i starten av mars anslo fondet at disse investeringene hadde falt til 2-2,5 milliarder kroner i verdi. Oljefondet har ikke noe nytt å melde om et nedsalg, ifølge kommunikasjonssjef Marthe Skaar i Oljefondet.

– Nei, vi har ikke noe nytt å melde rundt det nå. Det er vanskelig å lage en plan på nåværende tidspunkt. Vi kommenterer ikke det ytterligere, sier hun.

– Betyr det at dere ikke kommer til å selge aksjer i morgen?

– Det sa jeg ikke, sier Skaar.

– Er det slik at planen for å selge seg ut ikke er klar ennå?

– Korrekt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.