Den engelske fotballklubben Manchester United, der Ole Gunnar Solskjær er manager, fikk merke effekten av kampstopp i første kvartal.

Fotballklubben er børsnotert og meldte torsdag at den gikk på et nettotap på 89 millioner kroner i første kvartal, hovedsakelig på grunn av bortfall av billett- og tv-inntekter.

Men kvartalsresultatene gir også en pekepinn på hvor alvorlig et Premier League-utsettelsen kan bli for klubbene.

242 mill.

For Manchester United skriver i kvartalsrapporten at det setter av 15 millioner pund, eller 180 millioner kroner, til tilbakebetaling til tv-kanalene. I en telefonkonferanse etter fremleggelsen av rapporten, varsler klubbens finansdirektør Cliff Baty at klubben vil sette av ytterligere fem millioner pund til dette i andre kvartal, skriver BBC-journalist Simon Stone på Twitter.

Totalt vil altså United minst måtte betale tilbake 20 millioner pund, eller 242 millioner kroner til tv-kanaler.

Tidligere har BBC skrevet at de 20 klubbene samlet må betale tilbake 340 millioner pund selv om sesongen gjentas. Dersom sesongen skulle bli avsluttet nå, har Premier League-sjef Richard Masters varslet et tap på minst én milliard pund.

Premier League-klubbene er i gang med det de kaller «prosjekt restart» av sesongen. Spillerne får nå trene uten kroppskontakt og testes jevnlig. Målet er at treninger i større grupper skal kunne gjenopptas i juni og at sesongen skal kunne spilles ferdig i de påfølgende månedene.

Men tidsplanen er høyst usikker, og er blitt møtt med kraftig kritikk blant enkelte av spillerne. Blant annet har Newcastle-back Danny Rose sammenlignet Premier League-spillerne med laboratorierotter, mens Watford-kaptein Troy Deeney har nektet å komme tilbake på trening med det første.

Manchester United har det siste året brukt over én milliard kroner på spillerkjøp, blant annet ved å hente den engelske landslagsstopperen Harry Maguire og portugisiske Bruno Fernandes, sistemann for 47 millioner pund i januar.

På grunn av inntektsbortfallet og tilbakebetalingen til tv-kanalene, vil det kommende transfervinduet bli utfordrende for Ole Gunnar Solskjær og hans sjef, Ed Woodward.

Fem milliarder i gjeld

Manchester United bokførte et nettotap på 89 millioner kroner i tredje kvartal. Gjelden vokste hele 42 prosent til over fem milliarder.

Tallene for tredje kvartal (1. januar-31. mars) ble sluppet ved lunsjtid torsdag, og det var ikke hyggelig lesning for de med hjerte for den engelske storklubben.

Klubbens inntekter gikk ned med 19 prosent målt mot samme periode i fjor, til 123,7 millioner pund, som tilsvarer 1,5 milliarder kroner. Det rapporter blant andre Manchester Evening News og Daily Express.

Inntektsfallet skyldes hovedsakelig at klubben denne sesongen har spilt i Europaligaen, mens Ole Gunnar Solskjærs lag var i mesterligaen sist sesong. Noe av tapet kan også skyldes lavere TV- og billettinntekter som følge av at koronapandemien har satt fotballen i England på pause.

Mer urovekkende er økningen av Uniteds nettogjeld i det britiske regnskapsårets tredje kvartal. Den vokste med svimlende 127,4 millioner pund til 429,1 millioner pund, som tilsvarer 5,22 milliarder kroner.

Valutasvingninger

Klubben påpeker at svingninger i valutakursen spiller en stor rolle her, og at gjelden i amerikanske dollar ikke har økt så mye.

Nettotapet i årets tre første måneder var på 7,3 millioner pund. United har valgt å fortsette å lønne alle sine ansatte fullt ut under koronaperioden, og klubben har også bidratt vederlagsfritt med støtte til det britiske helsevesenet de siste månedene.

Torsdag ettermiddag skal United-direktør Ed Woodward holde videokonferanse for klubbens aksjonærer. Klubben uttaler blant annet følgende i forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten, ifølge BBC-reporter Simon Stone:

«Store utfordringer for fotballen fremover, men klubben vår er bygget på et solid fundament med en solid økonomisk base og ulike inntektsstrømmer. Rikelig likviditet med over 90 millioner pund på hånden».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.