Etter den siste tidens presseoppslag om en mulig børsnotering av Sapa var Orkla-sjef Peter A. Ruzicka godt forberedt på tirsdagens presentasjon av førstekvartalstallene.

På spørsmål fra Credit Suisses aksjeanalytiker om Orkla fortsatt sitter som eier i Sapa ved slutten av 2017, om det vil bli en børsnotering eller et salg av aksjene eller en delt prosess, svarte Ruzicka som han pleier.

Ikke en langsiktig eierposisjon

– Vi har sagt klart og tydelig at Sapa er ikke en langsiktig eierposisjon for Orkla. Over tid skal vi ut av Sapa. Det er ikke en del av vår kjernevirksomhet. Samtidig har vi sagt at vi har ikke dårlig tid, sa konsernsjefen.

Overfor DN presiserte han i etterkant at Orkla på ingen måte er presset på tid. 

– Vi har, som det ble påpekt i spørsmålsrunden, en meget solid balanse. Vi har tid til å gjøre det vi mener er riktig når det gjelder en exit av Sapa.

Som DN skrev mandag jobber Orkla langs flere løp når det gjelder Sapa-investeringen. 
Det kan ende med en børsnotering, men det kan også endre med andre løsninger.

Ruzicka er tirsdag mest opptatt av å få frem hvilken suksess kompaniskapet med Norsk Hydro har vært, som eier de øvrige 50 prosenten av Sapa.

– Planen som ble etablert da joint venturen ble etablert var at vi skulle realisere synergier for cirka en milliard kroner i løpet av tre år. Vi leverte de synergiene før treårsperioden var gått ut. Og noe over det også, faktisk. Sapa har utviklet seg veldig bra, takket være en særdeles dyktig ledelse som har implementert den strategien man ble enige om, på en veldig god måte. 

Når du sier at dere har god tid, er det til hindring for at dere sitter og jobber intenst med dette om dagen?

– Det er ikke til hinder for noen ting, men det er viktig for oss å få frem at vi er ikke i noe tidspress her på grunn av vår finansielle situasjon eller andre ting. Vi gjør det vi mener er riktig. Når vi mener verdiene er riktige, svarer Orkla-sjefen.

Konfrontert med at kombinasjonen verdsettelse og timingen er gunstig i nå, sier Ruzicka:

– Det er realiteter. Vi har en avtale med Norsk Hydro, en aksjonæravtale hvor vi hadde en standstill på tre år. Den perioden er over. Etter tre år kan begge parter kreve en børsnotering. Begge parter kan også kreve, eller ikke kreve, men bli enige om noe annet. Vi kan bli enige om å sitte videre også, for eksempel. Men det er nok mer nærliggende til Hydros kjernevirksomhet enn til vår, dette her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.